Završena energetska obnova zgrade Vatrogasnog doma Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Svečano je potpisan zapisnik o završetku radova energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma Vukovar kojega su sufinancirali Ministarstvo graditeljstva i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Ukupna vrijednost iznosila je preko 1,2 milijuna kuna. Energetskom obnovom Vatrogasni dom je dobio novu vanjsku izolaciju, ugrađena je nova stolarija, strop je toplinski izoliran, postavljeni su solarni kolektori za predgrijanje tople vode, ugrađen je plinski kondenzacijski kotao te su zamijenjena rasvjetna tijela.

„Mjere koje su provedene išle su u smjeru poboljšanja kvalitete boravka vatrogasaca koji su na raspolaganju 24 sata dnevno“, rekao je voditelj projekta Stjepan Draganić.

Kako je rečeno u projekt se uključio i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara sa nešto više od 600.000 kuna. Prema riječima predsjednice Fonda Ljljane Blažević projekt je financiran europskim sredstvima te se ovim projektom ostvaruju ciljevi europske strategije, a energetska obnova je jedna od ključnih strategija koje provodi Europska unija.

„U provedbi europskih projekata važni su projektni timovi, a mi danas svjedočimo da su snage iz grada Vukovara koje su činile ovaj projektni tim, svoj posao jako dobro odradile“, rekla je Blažević.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je projekt realiziran u sinergiji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vukovar, Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i gradske tvrtke Komunalac s lokalnim obrtnicima.

„Projektom je predviđena energetska ušteda od gotovo 55%, a uz sve  što naši vatrogasci zahvaljujući vrhunskoj opremljenosti, ali i profesionalnom radu čine za dobrobit svojih sugrađana, bolji uvjeti rada koje su stekli ovim ulaganjem je najmanje što smo mogli učiniti, ovoga puta mi za njih“, rekao je Penava.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček dodao kako je Gradu Vukovaru kao jedinici lokalne samouprave u cilju stvoriti što kvalitetnije uvjete za rad, jer upravo ljudi koji ovdje borave skrbe o sigurnosti naših sugrađana.

Kako je projekt izvodila gradska tvrtka Komunalac d.o.o. direktor Igor Štrangarević rekao je kako je ovo prvi projekt energetske obnove u kojemu je sudjelovala tvrtka Komunalac d.o.o.

„Bili smo oslonac manjih obrtničkih tvrtki s područja Vukovara i okolice, a posao je obavljen prije predviđenih rokova što nam čini posebno zadovoljstvo“, zaključio je Štrangarević.