U Vukovaru obavljeno 211 besplatnih pregleda madeža, otkriveno 14 suspektnih

Foto: Millenium promocija

U nedjelju je u Vukovaru završena ovogodišnja kampanja #SaveYourSkin, koji organiziraju La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora kako bi u hrvatske gradove doveli dermatologe koji besplatno pregledavaju madeže, s ciljem otkrivanja suspektnih koji ukazuju na rak kože i zahtijevaju liječenje. U Vukovaru je, na Trgu Republike Hrvatske, u sklopu kampanje obavljeno 211 besplatnih pregleda madeža te je otkriveno čak 14 suspektnih sa sumnjom melanoma. Osim Vukovara, ove su godine dermatolozi posjetili Zagreb, Pazin, Gospić i Imotski.

Cilj ovog projekta je edukacija građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom. Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani su imali priliku dobiti i iznimno vrijedne, stručne savjete dermatologa.

Dermatolozi ističu da je, prema podatcima Registra za rak Republike Hrvatske, incidencija melanoma u stalnom porastu. Govoreći o zloćudnim tumorima kože, melanom, ako se ne otkrije na vrijeme, ima najzloćudniji tijek i najlošiju prognozu, poručuju iz Millenium promocije.

„Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože (stopa incidencije 18,6/100.000), dok je prema podacima o mortalitetu u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba (stopa mortaliteta 5,9/100.000). U 2020. godini, kao posljedica COVID-19 pandemije, broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma znatno je manji od očekivanog na temelju trendova posljednjih godina; prosječan broj novih slučajeva melanoma u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) je 852, u 2019. su bila 923 nova slučaja prema stanju Registra za rak prilikom izrade Biltena za 2020. godinu (studeni 2022.)“, rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.