Završen X-DEGREE projekt, vinkovački vodovod osigurao 6 solarnih panela snage 380 kW

Foto: Vinkovački vodovod i kanalizacija

VINKOVCI, Završnom konferencijom, održanom u Vinkovcima, završen je Interreg IPA projekt prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija X-DEGREE” („EXploitation of Different Energy sources for GREen Energy production). U provedbi ooga projektakao partner sudjelovao je Vinkovački vodovod I kanalizacija d.o.o. (VVK) dok je nositelj projekta bio Univerzitet u Novom Sadu. Uz VVK partneri u projektu bili su Poljoprivredni institut Osijek, Javno komunalno poduzeće Vodokanal iz Sombora i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Glavni cilj projekta je promicanje i unaprjeđenje korištenja raznih oblika obnovljivih izvora energije u prekograničnom području. VVK je u sklopu ovog projekta postavio šest solarnih elektrana ukupne snage 380 kW u vrijednosti 545.043,37 EUR na svojih šest objekata: vodo spremnike Lipovac (50 kW), Vinkovci (140 kW) i Retkovci (40 kW) i tri elektrane ukupnog izlaza 50 kW na pročistačima otpadnih voda u Ivankovu, Cerni I Otoku. Važno je za istaknuti kako se u slučaju VVK radi o bespovratnim sredstvima Europske unije. Projektom se osigurava proizvodnja električne energije koja će imati pozitivan utjecaj na smanjenje emisije CO² I osigurava proizvodnja dodatnih kW električne energije iz obnovljivih izvora energije koja će se koristiti na 6 uređaja u vlasništvu VVK.

Istodobno, svi partneri uključeni u project međusobno su dijelili iskustva I znanja kako bi project što uspješnije priveli kraju. Tako je Vodokanal Sombor prenio svoja iskustva iz postojećeg postrojenja za proizvodnju bioplina Vinkovačkom  vodovodu i kanalizaciji na osnovu čega je VVK izradio glavni project bioplinskog postrojenja na lokaciji uređaja za preradu otpadnih voda (UPOV) Vinkovci. VVK je, pak, Vodokanalu Sombor prenio iskustva o postavljanju elekrana na svoje uređaje što je Vodokanal iskoristio za izradu projektne dokumentacije za postavljanje istih elektrana na svoje uređaje.

Ukupna vrijednost projekta „X-DEGREE“ iznosi 1.696.336,09 EUR-a, financiran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020., a trajao je 30 mjeseci.