Otvoreno pismo roditelja premijeru i ministrici obrazovanja: Gdje su udžbenici za našu djecu?

Foto: Pixabay

VUKOVAR, S početkom drugog polugodišta školske godine Dragan Crnogorac iz Vukovara, roditelj djeteta iz Vb razreda OŠ Nikola Andrić, uputio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak uputio je otvoreno pismo u kojem ukazuje na činjenicu da njihova djeca do danas nisu dobila većinu udžbenika za školu. Crnogorac u pismu navodi i koje sve udžbenike i radne bilježnice djeca nisu dobila te proziva odgovorne. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

„Uvaženi, da li znate da đaci u Republici Hrvatskoj od početka školske godine nemaju udžbenike za nastavu ili vas to nije briga jer se radi o Srbina!!!!

Sramota, užas, žalosno, ponižavajuće….

Evo pošto smo preuzeli predsjedanje Europskim vijećem neka cijela Europa zna kakva je situacija u Hrvatskoj.

Roditelj sam učenika Vb razreda Osnovne škole Nikola Andrić iz Vukovara i kao što svi znamo počelo je i drugo polugodište i moje dijete, kao i ostali učenici navedenog razreda, do dan danas nemaju udžbenike za školu. Učenici su koji pohađaju manjinski model nastave na srpskom jeziku i pismu po modelu A. U stvari imaju samo udžbenik i radne bilježnice za hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i engleski jezik. Udžbenike i radne bilježnice za druge predmete nemaju. Udžbenici koja naša djeca nemaju od početka školske godine su:

-udžbenik za geografiju

-udžbenik za povijest

-udžbenik za glazbenu kulturu

 -udžbenik za likovnu kulturu

-udžbenik za prirodu

-udžbenik za matematiku

-udžbenik za informatiku

-udžbenik za tehničku kulturu

I naravno isto tako nemaju iz ovih predmeta i radne bilježnice.

Ne znam da li i drugi đaci i njihovi roditelji imaju ovakvih problema u drugim razredima i školama, nadam se da nemaju, ali smatram da je ovo apsolutno prešlo svaku granicu da se u javnost iznose sve lijepe stvari vezane za tzv. kurikuralnu reformu i kako đaci imaju besplatne udžbenike, kako su Vlada i ministarstvo sve platili i tako dalje, dok naša djeca od početka školske godine sve pišu u bilježnice, i iz njih uče, ili uz pomoć nastavnika dobiju kopirane listiće iz nekih radnih bilježnica.

Nikada u stvari nije bilo gore!!!

Mi se prvo na neki način opet moramo zahvaliti nastavnicima i učiteljima što pomažu našoj djeci i zato smo ih podržali u njihovom štrajku ali za naš i našu djecu nažalost nema tko da štrajkuje. Nama jedino preostaje da se nadamo da će nam pomoći mediji da prenesu ovaj zahtjev odgovornih u RH ali isto tako ovo pismo ćemo poslati i u našu matičnu zemlju da nam pomognu ako mogu.

I da se razumijemo da mi ne tražimo nikakvu milostinju ili nešto što nemaju druga djeca učenici u Hrvatskoj ali ne želimo da nas se diskriminira po ni jednom osnovu. Mi želimo da nam neko omogući da kupimo udžbenike za našu djecu kako bi samo mogli normalno pohađati nastavu“.