Započinje izgradnja nove tržnice u Vukovaru, prodavači protiv preseljenja

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i član Uprave osječke tvrtke „Gradnja“ Berislav Šmit potpisali su Ugovor o izgradnji nove vukovarske tržnice. Prema projektu nova tržnica nalazit će se neposredno uz zgradu Fine. Prostirat će se na oko 3.400 kvadratnih metara i biti će zatvorenoga tipa. Govoreći o izgradnji tržnice Penava je rekao kako je to, uz obnovu vukovarskog Vodotornja, najvažniji gradski projekt u 2016. godini koji će Vukovaru donijeti jedan sasvim drugačiji izgled.

„Postojeća tržnica je u estetskom smislu ruglo Grada Vukovara. Nalazi se tik uz državnu cestu D2 koja je veoma prometna. Niti prodavači niti kupci tu nemaju osigurane kvalitetne uvjete“, rekao je Penava.

Najavio je i da bi nova tržnica trebala biti gotova za osam mjeseci od dana uvođenja u posao. Odmah nakon preseljenja na postojeću stare tržnice obavit će se istraživanja nalazi li se tu masovna grobnica o čemu se govori već niz godina. Nakon toga na mjestu tržnice biti će izgrađen park s fontanom što će, kako je rečeno, proširiti pješačku zonu i uljepšati središte grada. Međutim, izgradnja nove tržnice i preseljenje postojeće kod prodavača na tržnici izazvalo je i niz negativnih reakcija. Naime, prodavači se ne slažu s preseljenjem radi straha da će pasti promet. Prema njihovom mišljenju postojeću tržnicu trebalo je urediti i obnoviti ali se nije po svaku cijenu trebalo ići u izgradnju nove tržnice. Organizirali su i potpisivanje peticije koja će biti proslijeđena gradskim vlastima kako bi i na taj način pokušali utjecati na promjenu odluke. Ukazuju i na niz gradova u Hrvatskoj i inozemstvu gdje se u centru nalazi tržnica koja sasvim normalno posluje.

„Uvijek ima različitih mišljenja ali ipak velika većina građana mišljenja je da je gradu potrebna nova tržnica. Prodajna mjesta u tržnici biti će dijeljena sukladno provedenom natječaju, odnosno, na način tko ponudi višu cijenu. Vjerujem kako će nova tržnica biti pun pogodak. Nova tržnica će prema svim uvjetima biti ispred svoga vremena“, rekao je Penava.

Nova tržnica biti će zatvorenoga tipa i u nju neće biti moguć ulazak izvan radnoga vremena. Prostirati će se na preko .3400 kvadratnih metara od čega oko 2.000 odlazi na zelenu tržnicu. Imati će i 42 lokala koji će se u zavisnosti od potreba moći i pregraditi. Predviđeni su lokali za 4 mesnice, 2 ribarnice, pekarnice, hladnjače, sanitarni čvorovi, parkiralište za 90-ak automobila… Cijena izgradnje nove tržnice iznosi gotovo 20 milijuna kuna i prema planovima trebala bi biti završena za osam mjeseci.

IVAN MATIĆ