Vučedolski muzej po prvi put obilježio Međunarodni dan muzeja

VUKOVAR, Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja u 65 gradova diljem Hrvatske i stotinjak muzeja s više od 350 programa na osnovnu temu „Muzeji i kulturni krajolici“, kojom se nastoji ukazati na potrebu očuvanja kulturnih krajolika kao najraznovrsnijeg i najpristupačnijeg dijela kulturne baštine.

Po prvi puta u programu obilježavanja sudjelovao je i Muzej vučedolske kulture. Nakon predavanja Danijele Roksandić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu na temu „Ambijenti i naselja u prapovijesti“, održana je eksperimentalna radionica „Eco car“ na kojoj su sudjelovali učenici Gimnazije Vukovar i Osnovne škole Mitnica te utrka vozila koja su izradili.

Svi oni koji su posjetili muzej mogli su naučiti više o izradi modela vučedolskih kola i pečenju keramike na tradicijski način.

Suradnja Filozofskog fakulteta i Muzeja vučedolske kulture se nastavlja već u rujnu na tradicionalnoj ljetnoj školi arheologije.

„Trenutno radimo na položaju kukuruzišta Streim, a radove moramo uskoro završiti jer će na tom mjestu biti zgrada planetarija. Sada smo došli do sloja rane vučedolske kulture i vjerujem kako ćemo ove godine završiti tu sondu, a onda selimo na nove pozicije“, kazala je Danijela Roksandić.

Muzej vučedolske kulture uskoro očekuje i obilježavanje Europske noći muzeja (21. svibnja).

Inače, Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1977. godine na preporuku ICOM-a. Na ovaj dan se nastoje javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog razdoblja, te afirmirati muzeje kao javne ustanove. Svake godine Međunarodni dan muzeja se obilježava aktivnostima u sklopu određene teme, a ove godine tema nosi ime “Muzeji i kulturni krajolici”.

ĐURO KARALIĆ