Započeo 2. Vinkovački orguljaški festival “Organum Cibalae”

VINKOVCI, Koncertom poznatog hrvatskog orguljaša Ivana Matarića, u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u petak je započeo 2. Vinkovački orguljaški festival “Organum Cibalae” koji se u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske i Hrvatske matica iseljenika–Podružnica Vukovar održava do 10. rujna.
Tijekom trajanja festivala koncerte će održati još orguljaši Matej Šibalić i Dragan Trajer te Katarina Javora i Vedran Kocelj na trubi. U subotu 3. rujna bit će održana orguljaška radionica za crkvene orguljaše koju će voditi Ivan Matarić, a u nedjelju, 4. rujna upriličena koncertna misa uz sudjelovanje Crkvenog pjevačkog zbora sc. Cecilija iz Vinkovaca i orguljašice Dubravke Vukovarac.
Orguljaš Ivan Matarić, na čiji je poticaj festival i ustanovljen prošle godine, izveo je djela Theodora Duboisa, o. Fortunata Pintarića, Johanna Sebastiana Bacha i Anđelka Klobučara.
U pozdravnoj riječi, župnik Župe sv. Nikole biskupa, velečasni Stjepan Podboj zahvalio je organizatorima što su, kako je kazao, i ove godine oplemenili vinkovačku glazbenu scenu jednim vrsnim događajem, kao što je 2. Vinkovački orguljaški festival poželjevši svim ljubiteljima glazbe da narednih dana uživaju u vrsnim orguljaškim interpretacijama.

ĐURO KARALIĆ