Izložba ženskih narodnih nošnji Vukovarsko – srijemske županije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Saveza Rusina RH i Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije, na prvom katu robne kuće Velepromet otvorena je izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina naše županije. Izložene su ženske narodne nošnje Albanaca, Bošnjaka, Mađara, Nijemaca, Rusina, Srba, Slovaka i Ukrajinaca. Kako je istaknuto cilj izložbe je upoznati širu javnost s narodnim nošnjama nacionalnih manjina u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

„I ove ženske narodne nošnje nacionalnih manjina pokazuju samo koliko je to bogatstvo s kojim kao županija raspolažemo. Samim tim ga trebamo njegovati i pokazivati“, rekao je dožupan Vukovarsko – srijemske županije Srđan Jeremić koji je i otvorio izložbu.

Predsjednica Saveza Rusina RH Dubravka Rašljanin rekla je kako je ovo druga izložba ženskih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije. Podsjetila je kako je prva organizirana u pandemijskoj godini te istaknula kako surađuju sa svim vijećima nacionalnih manjina naše županije. Najavila je i kako će lutke odjevene u narodne nošnje biti postavljene na katu iznad trgovine Velepromet, u središtu grada, i to na način da će biti vidljive svim prolaznicima. Biti će ostavljen i kontakt broj telefona tako da će svatko, tko želi saznati više informacija o nekoj nošnji, moći se javiti i doznati više.

„Nadam se da ćemo u idućim godinama moći odjenuti naše nošnje, prošetati središtem grada i uživo pokazati bogatstvo različitosti koje mi predstavnici nacionalnih manjina čuvamo od zaborava“, rekla je Rašljanin.

Izložba ženskih nošnji nacionalnih manjina biti će otvorena do 7. siječnja 2022. godine.