Obilježena obljetnica agresije na Berak, i danas na popisu nestalih 10 mještana

BERAK, Mještani Berka, sela nedaleko od Vukovara, polaganjem vijenaca i molitvom obilježili su 25 godina od okupacije sela i stradanja koja su mještani proživjeli 1991. godine. U agresiji na Berak ubijena su 44 mještanima Berka dok se 10 mještana ovoga sela i danas, 25 godina od agresije, nalazi na popisu nestalih.

“Kod pada sela ubijene su 4 osobe da bi nekoliko dana kasnije započela masovna ubojstva. U selu je napravljen logor u kojem su završili svi Hrvati. Zabilježeno je više slučajeva silovanja, premlaćivanja, a ubojstva su se događala po kućama, u dvorištima, na ulicama… Crkva je devastirana i pretvorena u diskoteku. Za sve to nitko nije odgovara”, rekla je predsjednica Mjesnog odbora Berak Tatjana Penavić.

O razmjerama stradanja u Berku govori i podatak da je ovo selo do Domovinskoga rata imalo oko 1.000 stanovnika od kojih je njih više od 50 ubijeno. Danas Berak ima oko 300 stanovnika.

“Molili smo one koji znaju više da nam kažu gdje se nalaze tijela ubijenih. Dolazili su ministri, obećavali, tražili smo i od njih da učine nešto ali do danas mi ne znamo gdje su naši nestali. Organizirali smo i prosvjede ali ni to nije dalo rezultata. Ipak, ne gubimo nadu. Nadamo se kako će kod nekih proraditi savjest i da ćemo doznati barem gdje se nalaze tijela nestalih. Boli nas i što za sve zločine i stradanja u selu nitko nije odgovarao”, rekao je ministar gospodarstva u Vladi RH Tomislav Panenić koji je i sam mještanin Berka.

IVAN MATIĆ