Započele priredbe 50. Šokačkog sijela

Foto: Šokačko sijelo Županja

ŽUPANJA, Malim Šokačkim sijelom i nastupima najmlađih čuvara tradicijske baštine, u Županji su u subotu započele priredbe 50. Šokačkog sijela, manifestacije tradicijske kulture koja se održava od 18. do 28. veljače i koja ove godine slavi pola stoljeća postojanja.

Uz mališane iz županjskog Dječjeg vrtića Maslačak te korisnike Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Županja, na Malom Šokačkom sijelu u dvorani Mladosti nastupili su i dječje skupine Slovačkog kulturno-prosvjetnog društva Ljudevit Štur iz Iloka, KUD-a Šokadija Strizivojna, Dječja folklorna skupina Osnovne škole I. G. Kovačić iz Štitara, dječje skupine KUD-a Graničari Gunja i Sveti Križ Začretje te županjskih KUD-ova Tomislav i Kristal Sladorana.

U idućim danima održat će se druge brojne prirdbe ove manifestacije koja se održava pod geslom “Oj Županjo, oj Županjo, bečki perivoje”, a među kojima i Sajam Zlatne niti, Sijelo pučkih pisaca, Književna večer posvećena Froli traktoristi, Večeri folklora i druge. Svečanost otvorenja ovogodišnjeg Sijela bit će u petak, 24. veljače kada će održati i tradicionalni izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji Šokački cvit 2017.

Šokačko sijelo je najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture Županjskog kraja koju je osnovalo tada RKUD Kristal koje i danas djeluje kao KUU Kristal Sladorana.