Za demografske mjere, tijekom 2022. godine, Županija izdvaja 5,3 milijuna kuna

Foto: www.novosti.hr

VINKOVCI, Na današnjoj sjednici Županijske skupštine predstavljen je Prijedlog programa demografskih mjera, što prvi takav program u Vukovarsko – srijemskoj županiji, za koje će, tijekom tekuće godine, biti osigurano 5,3 milijuna kuna. Mario Meštrović, vd. pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju, pojasnio je kako je prva demografska mjera financiranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji, druga se odnosi na sufinanciranje prehrane djece u osnovnim školama, treća uključuje pomoć obiteljima s četvero i više djece za koju je odobren iznos od milijun i 700 tisuća kuna, a četvrta mjera je prijevoz redovitih studenata.

„Svjesni smo činjenice da su najbolje demografske mjere radna mjesta, a ove koje mi dajemo samo su pomoć mladima i mladim obiteljima. Kada govorimo iznosu to je gotovo 6 posto od izvornog proračuna i možemo reći kako je još uvijek nedostatan. Međutim, vjerujem kako će ove mjere polučiti uspjeh“, rekao je Meštrović.

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić kazao je kako Županija ne može stvoriti radna mjesta osnivanjem poduzeća ali da može djelovati sufinanciranjem određenih programa, edukacijama i pomaganjem malim poduzetnicima.

Sadašnje demografske mjere neće nam donijeti tako brz i dobar rezultat. Mi imamo proračun kakav imamo i u okviru njega dajemo najviše moguće, a da ne ugrozimo opstojnost županije. Naravno da prema Vladi i ministarstvima idemo s nizom prijedloga i mjera jer uistinu je situacija kod nas dramatična. Županija će vrlo skoro otvoriti i ured za gospodarstvo koji će za cilj imati na jednom mjestu detektirati sve probleme poduzetnika te rješavati ih na brži i efikasniji način“, rekao je Dekanić.