Vukovarsko Veleučilište postaje bitan čimbenik na europskoj karti visokog obrazovanja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru u pripremi je niz aktivnosti među kojima i onih s ciljem informiranja studenata kako se pripremiti i prijaviti za odlazak na mobilnosti uoči otvaranja novih internih natječaja putem kojih se odabiru sudionici kojima će biti dodijeljena bespovratna financijska potpora za njihov odlazaka i boravak na mobilnostima koji se studentima dodjeljuje iz financijskih sredstva Europske Komisije unutar Erasmus+ programa i projekata mobilnosti koje Veleučilište trenutno provodi.

U planu je administrativna i infrastrukturna priprema za provedbu programa Erasmus+ bez papira kao prvi korak ka realizaciji inicijative Europske studentske kartice, poručuju iz Veleučilišta.

Početkom prosinca to veleučilište biti će domaćin Transnacionalnog partnerskog sastanaka unutar projekta Erasmus+ strateškog partnerstva pod nazivom Digital Tools and Methods for Safe Transfer Techniques for Caregivers in Today’s Health Care Sector – STTech na kojem je Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru jedan od šest partnera unutar konzorcija čiji nositelj je The Municipality of Aarhus iz Danske.

Veleučilište će 1. i 2. prosinca 2021. godine tako ugostiti predstavnike partnerskih institucija UCAM (Fundacion Universitaria San Antonio) iz Španjolske, VIA (University College of Applied Sciences) iz Danske, RISE (Research centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies) + AMEN (Archangelos Michael Nursing Home) s Cipra i Västerås Rehabilitation Care Center iz Švedske te The Municipality of Aarhus iz Danske, ujedno i nositelja konzorcija.

Cilj projekta je kreirati inovativne metode podučavanja unutar područja zdravstva točnije fizioterapije što je jedno o područja studiranja studenata vukovarskog Veleučilišta, čime će se nastaviti obogaćivati obrazovanje međunarodnom suradnjom.

“Projektom će kroz njegove glavne aktivnosti biti kreiran inovativni način podučavanja primjenom Peer Learning metode kojim će se unaprijediti vještine podučavanja o sigurnim tehnikama prenošenja nepokretnih ili teško-pokretnih osoba. Ciljna skupina kojoj su projektni rezultati namijenjeni jesu odgajatelji i učitelji, profesori, fizioterapeuti i mentori koji se bave podučavanjem tehnika sigurnog prenošenja na obrazovnim institucijama, ali i drugim državnim, javnim ili privatnim centrima i organizacijama koje se bave s skrbi u području terapije obuhvaćene projektom”, pojašnjava dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke Željko Sudarić.

Dodaje kako se očekuje da se kroz projekt unaprijede vještine navedenih skupina njegovatelja unutar pet europskih država. bilo da su oni profesionalni – javni službenici, oni u privatnim staračkim i obiteljskim domovima ili su njegovatelji koji posjećuju korisnike u njihovim vlastitim kućama, odnosno članovi obitelji koji pružaju potporu u skrbi.

Po njegovim riječima, rezultati projekta omogućit će unaprjeđenje postojećih vještina, ali i stjecanja novih u radu primjenjivih znanja o tehnikama sigurnog prijenosa kao i podršku o tome kako te tehnike primijeniti u svakodnevnom životu.

Foto: Ivan Matić