Obilježena 32. obljetnica Bitke za Vukovar

Foto: Đuro Karalić

Bitka za Vukovar bila je jedinstvena u hrvatskoj borbi za neovisnost i slobodu, a branitelji Vukovara branili su ne samo Vukovar, nego cijelu Hrvatsku, istaknuto je u govorima na svečanosti održanoj u dvorištu Dvorca Eltz u Vukovaru u povodu obilježavanja 32. obljetnice Bitke za Vukovar.

“Mi smo već 14. rujna imali sustavno organiziranu operativnu snagu jedne brigade koja je svoje ime dobila tek kada smo mogli krenuti kao vojska jer smo do tada djelovali kao pripadnici MUP-a. Uvijek pitaju, zašto je Vukovar pao. Možemo im samo dogovoriti, nije pao. Vukovar je sravnjen s zemljom. Vukovar je razoren i ubijen. Može li i koliko dugo živjeti dijete u utrobi svoje majke ako mu odrežete pupčanu vrpcu? Pravo pitanje je, kako se tako drugo održao, prkosio i živio”, rekao je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković zanijekavši i glasine koje se ponekad mogu čuti kako je Vukovar izdan i da hrvatsko vodstvo u Zagrebu nije htjelo pomoći Vukovaru.

“I danas kad obilježavamo 32. obljetnicu Bitke za Vukovar radujem se sresti drage prijatelje, drage preživjele hrvatske branitelje, podijeliti s njima sjećanje, ali svakako i ohrabrenje u svjetlu onog što donosi novo vrijeme i s čim se suočavaju hrvatski branitelji danas”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved.

Izaslanik predsjednika RH, general pukovnik Siniša Jurković zahvalio je svim hrvatskim braniteljima rekavši kako je bitka za Vukovar bila bitka između Davida i Golijata i bitka kojom je Hrvatska dobila Domovinski rat.

Govorio je i saborski zastupnik Nikola Mažar koji je skup pozdravio u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića rekavši kako je Vukovar danas grad sretnih i zadovoljnih ljudi, ali svjesnih da je sloboda njihovog grada izvojevana krvlju i hrabrošću nekolicine hrvatskih branitelja koji su, kako je rekao, braneći Vukovar, branili cijelu Hrvatsku.

Svečanosti je nazočio i ministar obrane Mario Banožić koji je novinarima u izjavi kazao kako obljetnica bitke za Vukovar mora biti podsjetnik mladim naraštajima na koji se način stvarala hrvatska država i Hrvatska vojska. 

Stijeg s Vukovarskog vodotornja razvio e Ivan Grbavac Kobra, zapovjednik 1. bataljuna 1. A brigade ZNG-a Tuškanac.

Obilježavanje je počelo ujutro s budnicom ulicama grad, nastavilo se mimohodom ratnih zastava od vojarne 204. vukovarske brigade do središta grada. Održan je i izložba taktičko-tehničkog zbora, a Vukovar su nadletjeli i MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.