Vukovarsko-srijemska županija i AP Vojvodina zajedno u projektu “Dunav nas spaja”

Foto: VSŽ

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić primio je izaslanstvo Autonomne Pokrajine Vojvodine s kojima je razgovarao o niz tema vezanih uz projekte prekogranične suradnje u novom programskom razdoblju 2021.-2027., izvijestili su iz županijske uprave.

„Cilj je vidjeti što je moguće učiniti u nadolazećem razdoblju prije raspisivanja javnog poziva iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija. Želimo vidjeti što smo do sada uspjeli međusobno dogovoriti kroz rad naše Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije i tijela AP Vojvodine“, rekao je zamjenik župana Jeremić dodavši kako su kroz dijalog već određeni konkretni projektni programi istaknuvši projekt „Dunav nas spaja“, osmišljen s ciljem povezivanja nacionalnih manjina naše županije s onima s područja AP Vojvodine.

„Želja nam je da nacionalne manjine obje države budu pravi most suradnje i povezivanja Republike Hrvatske i Republike Srbije“, istaknuo je Jeremić rekavši kako je odobrenje navedenog projekta od iznimne važnosti za nacionalne manjine jer će im dobivena financijska sredstva olakšati provođenje daljnjih aktivnosti i omogućiti im realizaciju velikog broja programa i projekata s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicije.

„Današnji inicijalni dogovor važan je korak u realizaciji projekta „Dunav nas spaja“, koji je zanimljiv iz više pogleda. Prvenstveno jer u sebi ima dio vezan uz promociju i fokusiranje na podunavske regije, što potvrđuje i sam naziv. S druge strane, imali smo pozitivna iskustva vezana uz provedbu projekata IPA prekogranične suradnje, tako da ne sumnjam da će ishod i ovog projekta biti pozitivan“, napomenuo je podtajnik u Pokrajinskom tajništvu za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama AP Vojvodina Stanislav Radulović.

„Tendencija je nacionalnim manjinama pomoći u njihovim aktivnostima koje provode. Kada budemo vidjeli prave uvjete natječaja, projekt ćemo prilagoditi formatu da se kao takav može prijaviti i realizirati. Vukovarsko – srijemska županija još od 2009. uspješno surađuje s AP Vojvodinom i Fondom „Europski poslovi“ i imamo dobru, korektnu i prijateljsku suradnju“, kazala je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković.