Financijska pismenost za djecu i mlade u Tjednu novca u Ekonomskoj školi Vukovar

Foto: Ekonomska škola Vukovar

Svjetski i Europski tjedan novca, obilježio se ove godine od 20.-26. ožujka, a predstavlja vodeći globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja odraslih, djece i mladih s ciljem donošenja informiranih financijskih odluka, kao i konačno postizanje financijske dobrobiti i otpornosti. U obilježavanje se nizom aktivnosti uključila i Ekonomska škola Vukovar.

Tako su održane radionice za učenike osmih razreda osnovnih škola koje su volonterski proveli nastavnici u suradnji s nekolicinom učenika.

Učenici 4.e i 4.h razreda, u pratnji nastavnica posjetili su, u Tjednu novca, Gradski muzej Vukovar gdje su pogledali numizmatičku zbirku u stalnoj izložbi Muzeja te su sudjelovali na radionici o povijesnom razvoju novca na našem području.

“Europski i Svjetski tjedan novca, obilježili smo u našoj školi i nizom edukativnih radionica i predavanja. U suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa) proveli smo radionicu „Izrada osobnog proračuna“ za učenike 1.e i 1.h razreda. Ovu radionicu proveli smo kako bi učenici osvijestili važnost upravljanja osobnim financijama kao temeljem financijske pismenosti”, navode iz Ekonomske škole Vukovar.

Dodaju i kako su učenici 2.a, 2.d, 3.a i 3.d razreda, u pratnji nastavnika posjetili, u Tjednu novca, tvornicu obuće Borovo. Terenska nastava, integrirala je sadržaje iz spektra računovodstvenih predmeta: Računovodstvo troškova imovine, Računovodstvo proizvodnje i trgovine, Računovodstvo, kao i Poznavanje robe te Geografiju.

Učenici 2. razreda, smjer ekonomist, u parovima su izrađivali umjetničke instalacije koristeći kovanice kune. Nacrtali su dijelove instalacija na papir i bojali akrilnim bojama a dio su prekrili kovanicama. Na ovaj način, pozdravili su se sa sredstvom plaćanja koje je vrijedilo proteklih godina i prigrlili novu valutu plaćanja. Svoje radove izložili su u školskom holu gdje je izložba otvorena za javnost.

Učenici završnih razreda, izradili su videorad na temu „Zaštiti svoj novac“. Snimljena je i specijalna radijska emisija „Povijest i značaj novca“ na školskom radiju Ekonomske škole Vukovar koja je emitirana 21. ožujka, a gosti emisije bili su učenici 1.e i 1.h razreda.