Stožer donio nove epidemiološke mjere koje na snagu stupaju u subotu, 6. studenoga

Foto: Pixabay

ZAGREB, Kako je i najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je nove epidemiološke mjere kojima se ograničavaju okupljanja i koja stupaju na snagu već sutra. Neke od najvažnijih promjena su:

Zabranjuje se održavanja svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorijama na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid potvrdom, a za isto je nadležni stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave dao suglasnost (dosad se odnosilo na više od 100).

-Pooštravaju se dodatno mjere za održavanje svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorijama s više od 50 osoba, gdje će, uz sudjelovanje s EU digitalnom covid potvrdom, obvezno biti korištenje medicinske maske ili maske za lice i održavanje potrebnog fizičkog razmaka (dosad to nije bilo obvezujuće za okupljanja uz EU digitalnu covid potvrdu).

-I dalje vrijedi mjera zabrane održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom na kojem je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid potvrdom.

-Sva javna događanja i okupljanja obvezno moraju završiti najkasnije do 24,00 sata, što znači da više duže od 24,00 sata ne mogu trajati niti okupljanja s EU digitalnom covid potvrdama za koja je lokalni stožer dao suglasnost za održavanje, niti profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe u muzejskim prostorima i slična kulturna događanja. Izuzetak su jedino kino projekcije koje su započele do 23,00 sata i koje mogu završiti i nakon 24,00 sata. Također, svadbene svečanosti na kojima svi prisutni posjeduju EU digitalne covid potvrde moraju završiti najkasnije do 02,00 sata (do sada nisu bile vremenski ograničene), a razmotrit će se i dodatna vremenska ograničenja sukladno epidemiološkoj situaciji.

-Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi prisutni posjeduju EU digitalnom covid potvrdu, a uvjet je i da se obvezno koriste medicinske maske ili maske za lice te da se održava fizička distanca.

-Sportska natjecanja će se moći održavati uz prisustvo gledatelja samo ako svi posjeduju EU digitalne covid potvrde (nema više mogućnosti prisustva do 100 gledatelja uz epidemiološki okvir koji bi izradio županijski zavod za javno zdravstvo i odobrenje županijskog stožera), a u zatvorenim prostorima će gledatelje, osim EU digitalnih covid potvrda, morati koristiti i medicinske maske ili maske za lice.

-U kontekstu povećanja sigurnosti prilikom obavljanja poslova koji se neće ograničavati u tijeku su pripreme te će se idućih dana donijeti nove odluke kojima će se uvesti obveza posjedovanje EU digitalne covid potvrde kao preduvjet za obavljanje poslova i djelatnosti.

-Kao što je uvedena obveza posjedovanja EU digitalne covid potvrde u zdravstvenom sustavu i djelatnosti socijalne skrbi, uvest će se i za sve državne službenike i namještenike, službenike i namještenike u javnim službama, službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska, tijela državne uprave i jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave. Mjera će stupiti na snagu od ponedjeljka 15. studenoga.

-Osim za njih posjedovanje EU digitalne covid potvrde će biti obvezno i za sve koji će dolaziti u njihove prostore.

-Ujedno, uvodi se obveza posjedovanja EU digitalne covid potvrde za odlazak u teretane, rekreacijske, sportske i fitnes centre u zatvorenom, kao i za bazene.
Treba napomenuti da će se testiranje moći obaviti samo u ovlaštenoj ustanovi ili laboratoriju, a na zahtjev zaposlenika poslodavci će im refundirati trošak testiranja (za sada).

-Trenutno je više od 420 ovlaštenih ustanova i laboratorija za testiranje, a popis svih ustanova i laboratorija nalazi se na mrežnoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite i svakodnevno se ažurira.

Ovisno o razvoju epidemiološke situacije i pritisku na zdravstveni sustav obveza testiranja ili dokazivanja prihvatljive razine sigurnosti EU digitalnim covid potvrdama će se uvoditi i za druge djelatnosti.