Osnovan Rotary klub Vukovar 1932. Članovi najavljuju humanitarni rad, pomaganje ljudima u potrebi, učenicima…

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U subotu, 11. rujna, Rotary klub Vukovar 1932. i službeno će, nakon odrađenog tradicionalnog chartera, postati dio obitelji Rotary Districta 1913. Croatia. Trenutno vukovarski Rotary klub broji 20 članova među kojima su sve redom osobe prepoznatljive u gradu po svome radu. Među članovima Rotary kluba Vukovar 1932. ima privatnih poduzetnika, osoba zaposlenih u zdravstvu, bankama, obrazovanju, glazbi, medijima…

„Riječ je o kvalitetnim ljudima koji će zasigurno opravdati povjerenje Rotary krovne organizacije kao i Rotary Districta 1913. Croatia. U našem članstvu su mladi ljudi koji su spremni pomagati zajednici. Poslije zahtjevnog postupka primanja i osnivanja kluba, gdje posebno zahvaljujemo našem mentoru Danijelu Joziću te Mladenu Novakoviću i Rikardu Kanjeriju, krenuti ćemo sa radom i projektima. Baviti ćemo se humanitarnim radom, a pomagati ćemo građanima u potrebi kao i udrugama koje skrbe o njima. Isto tako raditi ćemo i s mladima, u ekologiji… Surađivati ćemo na projektima sa domaćim i inozemnim klubovima, a tu su i Rotary fondovi koji su na raspolaganju za kvalitetne projekte“, rekao je predsjednik Rotary kluba Vukovar 1932. Željko Belec.

Vukovarski Rotary klub trenutno broji 20 članova s tim da ta brojka nije konačna. Naime, udruga je otvorena i za prijem novih članova gdje je jedan od glavnih preduvjeta da potencijalni članovi ne budu članovi niti jedne političke stranke. Na taj način se žele spriječiti bilo kakve političke razmirice i prepucavanja.   

Belec podsjeća i kako je Vukovar imao Rotary klub još i prije 2. Svjetskog rata. Naime, još 1932. godine osnovan je Rotary klub Vukovar 1932. koji je tada bio među prvim Rotary klubovima na području Hrvatske kao i tadašnje države. Klub je djelovao sve do 1941. godine i početka 2. Svjetskog rata. Ostalo je zapisano kako je prvi predsjednik Rotary kluba Vukovar 1932. bio Jovan Roguljić. Poslije njega dužnost predsjednika obnašali su i  Pavao Hideketi, Fran Funtak, Armin Goldstein, Manfred Wachsler, Franjo Gruber i u dva navrata Tomo Maksimović. Članovi reosnovanog Rotary kluba Vukovar 1932. žele od krovne organizacije dobiti dopuštenje da postanu pravni sljednik kluba koji je osnovan prije gotovo 90 godina.

„Ponosni smo na činjenicu što smo uspjeli osnovati Rotary klub u Vukovaru. Prije nas bilo je nekoliko takvih pokušaja ali bez uspjeha. Smatramo kako jedan ovakav klub treba Vukovaru koji je od uvijek bio po mnogo čega ispred drugih. Imamo i podršku lokalne zajednice kao i gradonačelnika Ivana Penave kojemu smo predstavili svoje planove“, istakao je Belec.

Najavio je i kako će na najavljeni klupski „charter“ 11. rujna doći brojni rotarijanci iz cijele Hrvatske. Najavljen je i dolazak guvernerke Ljiljana Trstenjak. Rotary District 1913 Croatia trenutno broji 67 klubova sa ukupno oko 1900 članova. Rotary zajednica u svijetu danas broji oko 1,2 milijuna članova, a među članovima su i brojne poznate osobe poput njemačke kancelarke Angele Merkel, potpredsjednice SAD-a Kamale Harris…