Ozren Matijašević: Krajnje je vrijeme da Vlada počne raditi

VINKOVCI, Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević pozvao je na konferenciji za novinare premijera Tihomira Oreškovića da zaustavi izvoz drvne sirovine i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta s finalnim proizvodom. Pojašnjavajući svoj zahtjev Matijašević je rekao kako u drvoprerađivačkoj industriji čak 65 posto od ukupnoga izvoza otpada na izvoz sirovina u druge države koje potom tu istu sirovinu prerađuju u finalni proizvod i prodaju nazad Hrvatskoj.

“Ako znamo da drva industrija u ukupnoj prerađivačkoj industriji sudjeluje s oko 6 posto i da ostvaruje prihod blizu 9 milijardi kuna onda bi samo promjena ovoga postotka u izvozu značila nemjerljivo povećanje zaposlenih”, istakao je Matijašević koji je pozvao premijera Oreškovića i da razmotri ulaganja u Luku Vukovar.

Rekao je kako bi to rezultiralo aktiviranjem građevinske operative ali i kasnije značajnim zapošljavanjem. Iznio je i podatak prema kojem neke procjene govore kako bi takva investicija koštala oko 800 milijuna eura.

“Krajnje vrijeme da Vlada RH počne povlačiti poteze koji će građanima ukazati na bolju perspektivu života u Hrvatskoj. U Hrvatskoj, skoro pet mjeseci od Parlamentarnih izbora, u kojoj je nova Vlada u sedlu 73 dana još uvijek nema promjena u ekonomiji”, rekao je Matijašević.

Iznio je i niz podataka koji, kako je rekao, govore o teškoj situaciji u Hrvatskoj. Kazao je kako je nezaposlenost kod nas dvostruko veća od prosjeka EU kao i da je samo u zadnjih pet godina, u realnom sektoru, izgubljeno 31.500 radnih mjesta. Prema sindikalnim podacima u Hrvatskoj BDP po glavi stanovnika iznosi10.129 eura što je gotovo tri puta manje od prosječnog BDP-a u zemljama EU koji iznosi 27.300 eura.

IVAN MATIĆ