Predstavljeno spomen poprsje Josipa Runjanina, koje će zamjeniti otuđeno na Trgu Josipa Runjanina

VINKOVCI, Na konferenciji za novinare u vinkovačkoj gradskoj upravi u utorak je predstavljeno spomen poprsje Josipa Runjanina, skladatelja hrvatske himne, inače rođenog Vinkovčanina, rad vinkovačkog akademskg kipara Dejana Durakovića, a koje će za Dan grada VInkovaca biti postavljeno na mjestu u siječnju prošle godine otuđenog Runjaninovog spomen poprsju na Trgu Josipa Runjanina u Vinkovcima.

“Ponudli smo prvotno da spomen poprsje izradi Antun Babić koji je bio autor i otuđenoga poprsja ali je naš uvaženi umjetnik zbog poodmaklih godina otklonio takvu mogućnost tako da smo angažirali akademskog kipara Dejana Durakovića”, kazao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić rekavši kako će izrada novog spomen poprsja koštati oko 50.000 kuna.

“Procjenili smo kako je onaj tko je otuđio brončano spomen poprsje Josipa Runjanina, koje je na istoimenom trgu bilo postavljeno 1971. godine, prodajom u sekundarne sirovine mogao zaraditi najviše 500 kuna, a nas će izrada novog poprsja koštati 50.000 kuna. Da se ne govori o ogromnoj kulturnoj šteti”, rekao je Banožić podsjetivši kako su gradske vlasti raspisale i nagradu od 5.000 kuna za pronalazk i povrat otuđenog poprsja, ali bezuspješno.

Po njegovim riječima, gradske vlasti namjeravaju u 3D tehnici skenirati većinu spomenika koji se nalazi u javnom prostoru na području grada, a kojih je ukupno oko 180, s ciljem stvaranja baze podataka na osnovi kojih bi se u budućnosti mogle izrađivati replike skeniranih spomenika. Suradnik u tome poslu bit će Udruga osoba s invaliditetom “Bubamara” Vinkovci.

“Imamo 3D skener i dio potrebne opreme i biti će nam zadovoljstvo upotrijebiti je za očuvanje spomeničke baštine u Gradu Vinkovcima”, kazao je predsjednik “Bubamare” Tomislav Velić, a zadovoljstvo obavljenim poslom oko izrade spomen poprsja Josipa Runjanina izrazio je autor Dejan Duraković koji je pojasnio kako se na dnu poprsja nalazi stilizirana šahovnica kojom se želi sugerirati povezanost Hrvatske i Runjanina, kao skladatelja današnje hrvatske državne himne.

ĐURO KARALIĆ