Obilježena 30. obljetnica pogibije “lovca na tenkove”, Nuštarca Andrije Andabaka

Foto: Đuro Karalić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob te komemorativnim skupom, Nuštarci su se večeras prisjetili sumještanina Andrije Andabaka, pukovnika Hrvatske vojske i “lovca” na tenkove” koji je poginuo na današnji dan 1992. u bosanskoj Posavini.

Počast Andriji Andabaku, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće, odao je i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović koji je bio nazočan i komemorativnom skupu u nuštarskom Domu kulture.

Supruzi Andrije Andabaka, Nadi predsjednik Milanović poručio je da može biti ponosna na svog supruga koji je poginuo u bosanskoj Posavini. „Možete biti ponosni na to što je tamo radio jer nije išao ubijati, pljačkati i osvajati tuđe, nego je bio dio one velike priče o vojnicima, kojih je bilo jako malo. On je bio Odisej Hrvatske vojske, onaj lukavi lik kojeg protivnici cijene i mrze u isto vrijeme. Simpatičan, dosjetljiv, inteligentan, neuhvatljiv kao zagonetan osmjeh“, rekao je predsjednik Milanović za pukovnika Andabaka. 

Naglasio je kako je Andabak branio Hrvatsku i hrvatstvo. „Nije išao po tuđe, nije išao okupirati, nije išao oteti, nije išao raskomadati – išao je obraniti narod koji se drukčije ne bi mogao nikako obraniti. Išao je u državu, susjednu, drugu, poštivanu. Pola našeg naroda u ovim krajevima podrijetlom je iz tih krajeva. To je druga država i tamo je bio iz poštenih i opravdanih poslova iza kojih je stajao cijeli hrvatski državni vrh u to vrijeme, ljudi koji su se kasnije posvađali i razišli, ali koji su tada radili kao jedan jer da nisu, Hrvatska bi bila doslovno raskomadana“, rekao je Milanović.

Tom prigodom, predsjednik Milanović uručio je Nadi Andabak posmrtno dodijeljeno odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.

Govorili su i sin Andrije Andabaka, Marko, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac te izaslanik predsjednika Vlade, Dinko Tandara.

Nuštarac Andrija Andabak poginuo je 7. srpnja 1992., u bosanskoj Posavini, a među suborcima bio je poznat kao “lovac na tenkove”. U obrani Hrvatske uništio je raketama “maljutka” 32 oklopna vozila, od čega 30 tenkova, više nego itko u Domovinskom ratu. Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za tri ili više uništenih oklopnih vozila.

Foto: Đuro Karalić