Vukovarski Ukrajinci obilježili obljetnicu Holodomora

VUKOVAR, Prigodnim programom ukrajinska zajednica Republike Hrvatske u Vukovaru obilježila je 83. godišnjicu jednoga od najvećih stradanja naroda Ukrajine – Holodomora. Predsjednica Vijeća ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara Marija Semenjuk Simeunović pojasnila je kako se radi o genocidu glađu u Ukrajini od 1932. do 1933. godine tijekom kojega je umoreno više od sedam milijuna ljudi.

„Ova se obljetnica obilježava tek od samostalnosti Ukrajine jer su do tada povijesne činjenice, dokumenti i spisi o ovom strašnom događaju bile skrivene desetljećima u podrumima raznih institucija u Ukrajini i nisu izašle na svjetlo dana sve do 1991. godine. Tek tada je svijet doznao istinu o Holodomoru. Ukrajinci u Vukovarsko-srijemskoj županiji ovaj događaj obilježavaju od 2003. godine, s obzirom da je tada osnovana udruga Ukrajinaca Ivan Franko u Vukovaru“, rekla je Semenjuk Simeunović.

Ovim povodom članovi Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva Ivan Franko Vukovar postavili su i izložbu fotografija Svijeća sjećanja. Služena je i misa u grkokatoličkoj crkvi Krista Kralja, a potom su sudionici obilježavanja kod Križa na ušću Vuke u Dunav zapalili svijeću u spomen na žrtve Holodomora. Predavanje na temu Genocidni zločin totalitarnog režima u Ukrajini 1932.-1933. održao je Jevgenij Paščenko s odsjeka Ukrajinistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

IVAN MATIĆ

Foto Hrvatski radio Vukovar