Vukovarski SDP pred raskrižjem – biti ili ne biti

Foto: Đuro Karalić

Tko se lati mača, od mača će poginuti, često je citirana Isusova metaforička izreka, a koja bi se u neku ruku mogla primijeniti i na vijest da je trinaest članova Gradskog odbora SDP-a Vukovar, predvođenih predsjednicom Biljanom Gaća dopisom obavijestilo predsjednika i Predsjedništvo stranke da daju neopozive ostavke na stranačke dužnosti zbog, kako tvrde, Grbinova kršenja usmenog dogovora s Gaćom da će mijenjati Freda Matića koji se natječe za EU parlament.

Kažu kako je Grbin to osobno zajamčio Biljani Gaća, ali i Predragu Fredu Matiću, ali se, eto, najedanput predomislio i odlučio da u saborske klupe umjesto Matića, kojemu se smiješi još jedna mandat hrvatskog europarlamentarca pošalje glavnog tajnika Marka Kričku, sisačkog zamjenika gradonačelnika. Razočarani takvom odlukom predsjednika stranke, vukovarski SDP-ovci odlučili su se za vlastitu političku eutanaziju spočitavši Grbinu i da je takvom odlukom prepustio Vukovar desnici.

“Kada se sastavljaju liste i određuju zamjene, to izaziva određeni nemir i prijepore unutar članstva, ima i zadovoljnih i nezadovoljnih. U nekim strankama to se rješava iza zatvorenih vrata, u SDP-u se to, kao i mnoge druge stvari, rješava pred javnošću”, komentirao je Grbin ocijenivši uzgred kako je “proces kojim je Vukovar prešao desnici započeo davno prije”. I tu je, mora mu se priznati, u pravu.

Vukovarski SDP posrće već dobar niz godina te se vremena kada je, primjerice 2009. u Gradskom vijeću Vukovara ta stranka imala deset vijećnika te gradonačelnika Željka Sabu koji je u “pripetavanju” u drugom krugu nadjačao HDZ-ovog Damira Barnu, mogu mirne savjesti svesti pod, davno prošla. Nakon niza unutarstranačkih previranja i podmetanja klipova pod noge, popriličan udarac toj stranačkoj organizaciji 2021. zadala je pak vlastita stranka kada je odlukom Glavnog odbora odlučila iz članstva izbaciti karizmatičnog Željka Sabu, a pred same lokalne izbore te godine gradsku organizaciju napustilo je nekoliko članova koji su prišli neovisnom Sabi. Kasnija odluka Sabe da podupre vlast Ivana Penave i Domovinskog pokreta u Vukovaru za neku je drugu priču, ali se može pripisati kao doprinos daljnjem raslojavanju vukovarskog SDP-a. Jer, iako, Željko Sabo u to doba nije više bio u članstvu stranke koju je neumorno godinama izgrađivao, i dan danas dobar dio Vukovaraca veže ga i dalje uz SDP. Barem u sjećanjima. Vukovarskom SDP-u te iste 2021. godine u kojoj je odlukom Glavnog odbora prestalo Sabino članstvo u stranci, na ruku nije išla niti odluka Biljane Gaća pred lokalne izbore u koje vrijeme je obnašala dužnost povjerenice SDP-a za Vukovar i članice Predsjedništva stranke, da ne bude kandidatkinja za gradonačelnicu već je ta uloga u ime SDP-a pripala neovisnom Damiru Maduni. I SDP je u Vukovaru na tim izborima prošao kako je prošao, uz opći potop koji je značio i gubitak bilo kakve participacije u gradskoj vlasti te odlazak na margine političkog značaja u gradu na Dunavu.

I umjesto da se godine od tada do danas iskoriste za početak izgradnje jednog novog SDP-a koji u Vukovaru baštini tradiciju kakvu primjerice ni približno nema u susjednim Vinkovcima, stječe se dojam da je ostalo sve po starom te se trenutak opet nije iskoristio. Na nedavnim travanjskim izborima SDP s partnerima u gradu Vukovaru pozicionirao se kao treća politička snaga, iza HDZ-a i DP-a zadobivši povjerenje 14,95 posto birača.

Što dalje i ima li dalje za vukovarski SDP?

Bojim se da će SDP nastaviti s posrtanjima ne samo u Vukovaru nego i na razini države. Izostanak točne vizije, loše kadroviranje i vodstvo koje ne zna kako prići biračima da im stranački program učini bliskim, mogao bi tu stranku koštati daljnjeg raslojavanja. U Vukovaru je sada pozicija šah mat. Ostavke trinaest članova Gradskog odbora, i to pred manje od godinu dana do lokalnih izbora, ne nude optimizam da bi moglo biti bolje. SDP je i do sada, ne samo u Vukovaru, ništa bolja situacija nije ni u drugim dijelovima županije izuzev u općinama u kojima je ta stranka na vlasti, jako slabo ili gotovo ništa radio na vlastitom pozicioniranju i približavanju biračima. A nerad, kad tad dođe na naplatu. U pravilu, uvijek uz kaznu.

Đuro Karalić