Povlastice saborskih zastupnika i onda kažu da je saborski zastupnik biti lako

Foto: Hrvatski sabor

ZAGREB, Poslije parlamentarnih izbora, koji su održani 17. travnja, danas je konstituiran i novi saziv Hrvatskog sabora među kojima je niz onih starih imena, koje svi zajedno dobro poznajemo, ali je tu i niz novih i za sada nepoznatih imena. Kada je već konstituiran treba znati i kakve sve povlastice imaju izabrani predstavnici naroda.

Tako trebate znati kako osnovna plaća saborskog zastupnika, ili zastupnice, iznosi najmanje 2.000 eura što ovi prije svega o stažu i uzdržavanim članovima obitelji. Na tih 2.000 eura ide i dodatnih 199 eura paušala koji se isplaćuje za “povećane materijalne troškove u obnašanju dužnosti” što god to značilo. Ipak, taj paušal može biti umanjen ali samo ako zastupnik neopravdano izostane sa sjednice Sabora i ne dostave nadležnima bilo kakvo opravdanje. U slučaju da ne opravdaju, za svaki dan izostanka paušal se umanjuje za 19,91 euro.

Saborski zastupnici koji imaju prebivalište izvan Zagreba, a takvih je većina, imaju pravo i na naknadu za odvojeni život koja mjesečno iznosi 133 eura. Ta naknada se pak ne isplaćuje tijekom ljetne stanke u radu Sabora koja traje od 15. srpnja do 15. rujna te od 15. prosinca do 15. siječnja. I dok se ta stanka ne isplaćuje tijekom godišnjih odmora plaća im uredno sjeda na račun. Vodilo se računa i o kilometraži pa tako zastupnici kojima je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na smještaj u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima. Za to im se mjesečno isplaćuje do 332 eura za najam. Iako primaju plaću i imaju besplatan stan pazilo se i na druge detalje pa im tako svaki mjesec na račun sjedne do 66 eura za režije. Ukoliko postoje razlike u troškovima najma i režija te iznose zastupnici snose sami. Osmišljena je i naknada za troškove prijevoza zastupnika koji ne koriste smještaj u stanovima za službene potrebe, unajmljenim stanovima, hotelskom smještaju ili u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji, a prebivalište im je udaljeno više od 50, a manje od 150 kilometara od Zagreba.

Niti to nije kraj povlasticama pa tako izabrani narodni zastupnici imaju pravo i na isplati dnevnice koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 19,91 euro. Isto tako imaju pravo i na naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe za koji će dobiti 0,27 centi ali i pravo na naknadu troškova cestarina uz predočenje računa.

Pokrivaju im se i troškovi prijevoza na sjednice Sabora uz predočenje računa, a pokrivaju im se i troškovi službenog putovanja u inozemstvo kao i plaćanje hotelskog smještaja.

Uz sve ove manje ili veće povlastice saborskih zastupnika običnim građanima, koji sve to plaćaju, najviše pak znaju o cijenama u čuvenom saborskom restoranu. Tako saborski zastupnici, koje plaćamo svi mi od kojih mnogi rade za minimalac, ručak u saborskom restoranu plaćaju punih 6,10 eura. Cijena kave je 0,46, a s mlijekom čak 0,73 eura. Mogu tamo kušati i neke druge stvari poput tosta (1,33 eura), sendviča (1,59 eura), sokova (1,33 eura), limunada (1,067 eura), vina od 2 dcl (1,99 eura), piva (1,06 eura)…

Odrade li minimalno godinu dana mandata imat će pravo na šest mjeseci pune plaće te još šest mjeseci na pola zastupničke plaće. U slučaju da na dužnosti budu kraće od godinu dana imaju pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca pola dužnosničke plaće. 

Pri tome tijekom svoga mandata ne moraju ništa reći nego samo paziti da glasaju kako to od njih očekuje stranka. I onda običan narod kaže kako je biti saborski zastupnik lako.