Vukovarski policajac Stjepan Čošić dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske, a poznat i kao strastveni trkač

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava primio je danas vukovarskog policajca Stjepana Čošića koji je dobitnik prestižne nagrade Ponos Hrvatske. Čošić je nagradu zaslužio kada je tijekom jedne prošlogodišnje utrke spasio život 25-godišnjoj trkačici iz Slavonskog Broda koju je napao roj stršljenova. Tom prilikom je zadobila po glavi i gornjem dijelu tijela 30-ak uboda zbog čega su joj počeli trnuti prsti i jezik. Natjecateljica je inače alergična na ubode insekata tako da je u svojoj kutiji prve pomoći imala i ampule dexametazona koje joj je Čošić dao u venu. Te dvije injekcije su joj spasile život.

„Ponosan sam na dobivenu nagradu iako o njoj nisam niti razmišljao. Lijepo će stajati u mome CV-u. Za sebe ne mislim da sam heroj već da sam postupio kao što bi postupila i velika većina trkača. Igrom slučaja ili sudbine, desilo se da baš ja budem taj koji će biti najbliži izbodenoj trkačici i koji će prvi doći do nje. Trkačici je pružena pomoć i sve je dobro završilo“, rekao je Čošić.

Foto: Stjepan Šošić

Inače, ovaj vukovarski policajac poznat je kao strastveni trkač koji svaki trenutak slobodnoga vremena koristi da izađe van trči. Trčao je čak i u vrijeme kada je bio u samoizolaciji i to u svome dvorištu.

„Počeo sam s trčanjem još kao mali i nastavio. Danas je to moj način života. Uživam u trčanju i ništa mi nije teško. Trčim po Park šumi Adici ili pak po ulicama grada. Svagdje me bude“, rekao je Čošić.

Samo tijekom prošle godine Čošić je pretrčao 3.140 kilometara ili mjesečno 262 kilometra. Mjesečno trči 20-ak puta, bez obzira na vrijeme, i njegove dionice su najčešće između 15 i 17 kilometara. Tijekom trkačke karijere istrčao je 59 maratona i ultra maratona kao i 65 polu maratona. Među ultra maratonima su i 4 utrke sa 100 i više kilometara. Posljednja u nizu takvih bila je u Slavonskom Brodu kada je za 10 sati i 50 minuta istrčao 100 kilometara. Trči i na utrkama u BiH i Srbiji.

Foto: Stjepan Čošić

„Cilj mi je istrčati 100 maratona koji su mi i prvi cilj. Neću niti tu stati pa ću nastaviti i dalje. Koliko će biti drugih utrka u međuvremenu ne znam ali biti će ih“, istakao je Čošić.

Kaže i kako se niti za jednu utrku ne sprema ništa posebno jer već toliko poznaje svoje tijelo. Ipak, vodi računa o ishrani kao i o tome da se što prije oporavi i pripremi za dalje napore. Toliko je spreman da je jednom prilikom prijepodne istrčao polumaraton u Vinkovcima, potom sjeo na autobus i onda u Zagrebu istrčao večernji maraton. Uz to je morao i pješačiti od kolodvora do Bundeka, a onda poslije utrke i nazad. U više navrata je i noć proveo u automobilu prije same utrke.