Vukovarska izložba “Umjetnik u pogonu” posvećena radničkoj kulturi Borova

Foto: Đuro Karalić

U Galeriji “Oranžerija” vukovarskoga Gradskog muzeja danas je otvorena je izložba “Umjetnik u pogonu” o radničkoj kulturi Borova na kojoj su se radovima, pod vodstvom povjesničarke Maje Jović, predstavili hrvatski umjetnici Zoran Šimunović i Ivana Stećuk te Veronika Tzekova iz Austrije.

“Ono što je bio zadatak nas umjetnika je da se inspiriramo onime što je ostalo unutar neke građevine Borova, koje je, kao što znamo, iznimno stradalo u Domovinskom ratu. Industrijska baština Borova pomalo izumire, a na nama je bilo da joj kroz umjetnost udahnemo život. Netko se pritom bavio gumom, a netko feminizmom jer je, kada gledamo u prošlost, žena bila ta koja je radila najčešće u Borovu”, rekao je  kustos u Gradskom muzeju Vukovara Zoran Šimunović.

Izložba “Umjetnik u pogonu”, koju je otvorio zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Filip Sušac, dio je projekta Mreže europskih kulturnih institucija EUNIC koja s vukovarskim Gradskim muzejom, tvrtkom Borovo d.d. te osječkim Kulturnim centrom i Kinematografima od 22. studenoga do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava mnoge događaje posvećene modnoj i tekstilnoj industriji.

Izložba je otvorena do 1. prosinca.