U organizaciji Centra za kulturu medija o novinarstvu u Domovinskom ratu

Foto: Ivan Matić

U organizaciji Centra za kulturu medija (CKM) iz Vinkovaca i Media In Time festivala novinarstva, koji je CKM pokrenuo prije tri godine, u Gradskoj knjižnici Vukovar održan je okrugli stol “Novinari na prvoj liniji bojišnice”, kao prvi popratni događaj iz programa Media In Time festivala, koji se inače održava u lipnju.

O novinarskom doživljaju Domovinskog rata, izazovima s kojima su se susretali i zadacima koje su morali izvršavati u ratnom okružju, s Višnjom Mišin, ratnom novinarkom HRT-a, Perom Barićem, ratnim snimateljem HRT-a i Davorom Runtićem, ratnim dopisnikom Hine, razgovarala je Jasenka Vrdoljak s Hrvatskog radija Vukovar.

“Radili smo u to vrijeme više od 12 sati dnevno i mislim da sam sa svojim snimateljem više provela vremena nego sa svojim suprugom”, rekla je Višnja Mišin dodajući kako bi opet sve ponovila. Jer, obrazložila je, koliko je god bilo često puta u opasnim situacijama, bilo je izazovno biti novinarkom u vrijeme kada je Hrvatskoj trebalo prenijeti sve ono što se 1991. i poratnim godinama događalo na vukovarsko-vinkovačkom području.

“Komunikacije su bile otežane i nije bilo jednostavno biti u komunikaciji s urednicima, ali smo uspijevali uvijek nastojeći plasirati provjerenu i istinitu vijest”, rekao je Davor Runtić rekavši kako je ponosan što je bio dio događaja iz 1991. godine.

“Teško je reći jesmo li se bojali ili nismo. Probudiš se i jednostavno ideš tako gdje je najgore, bez nekog naloga iz redakcije iz Zagreba. Jednostavno si znao što moraš odraditi”, rekao je Pero Barić dodajući kako je te 1991. živio poput ptice jer mu život kao ratnom snimatelju nije puno vrijedio, a novca, i ako si imao, nisi imao gdje potrošiti.

“Nikad nisam, na sreću, bio ranjen, ali jednom zgodom metak je pogodio pravo u moju kameru koju sam nosio na ramenu i bukvalno je prepolovio”, prisjetio se vremena u kojem se s državom stvaralo i hrvatsko novinarstvo. “Nismo puno razmišljali, već puni adrenalina išli na zadatke želeći građanima prenijeti stvarno stanje na bojišnici i ratom zahvaćenim područjima. Mislim da smo u tome i uspjeli”, zaključio je Barić.