Gradska knjižnica Vukovar dobila Odjel za mlade

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U sklopu Gradske knjižnice Vukovar danas je otvoren prvi Odjel za mlade u Vukovarsko-srijemskoj županije, a nalazi se u prostoru nekadašnje kotlovnice knjižnice koja je prenamijenjena i pretvorena u moderni i opremljeni sadržaj za mlade.

Rezultat je to projekta „Spajalica– Youth Corner infrastrukture and services development within public library“ kojega vukovarska knjižnica provodi od travnja 2016. godine u sklopu IPA 2007-2013 komponente prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom, podsjetila je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić dodajući kako vrijednost projekta iznosi preko 108 tisuća eura s tim da je više od 75 tisuća eura osigurano iz sredstava EU.

“U oblikovanju programa vodimo se relevantnim strategijama za mlade pa tako planiramo provođenje programa koji ciljaju na poboljšanje uključenosti mladih u društvo, prvenstveno kroz programe razvoja kompetencija mladih, znanja o pravima i programa zagovaranja. Na taj način želimo mladima dati priliku da sami promišljaju svoje potrebe, stvaraju sadržaje koji ih zanimaju i, što je najvažnije, želimo im dati priliku da svoje ideje i ostvare. Želimo stvoriti aktivne i odgovorne mlade građane koji su sastavni dio svoje lokalne sredine, koji ju aktivno promišljaju i djeluju s ciljem njezinog poboljšanja”, kazala je.

Odjel za mlade namijenjen je prije svega populaciji od 19 do 29 godina, a opremljen je suvremenom tehnologijom tako da zadovoljava svjetske knjižničarske standarde.