Vukovarci su se danas prisjetili žrtava ubijenih u Veleprometu i na Ovčari

Foto: Đuro Karalić

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., Vukovarci su se danas prisjetili žrtava ubijenih u Veleprometu i na Ovčari.

Velikosrpski agresori prihvatni su centar na Veleprometu osnovali još u rujnu 1991., i u njemu su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni branitelji i civili. Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

“Ovdje je počinjen najveći zločin u Domovinskom ratu. U Veleprometu su ubijena 724 zatočenika, branitelja i civila. Za sudbinu većine njih se ne zna ništa, a ovo mjesto stradanja, osim našeg Društva nitko ne spominje”, kazao je predsjednik vukovarsko-srijemskog HDLSKL Dragutin Guzovski.

Za sve žrtve stradale u Veleprometu vijenca su podno Spomen ploče položili nekadašnji zatočenici Kata i Mato Gombović, a potom je služena sveta misa.

Podno spomen obilježja na Ovčari vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. 

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. srpski su agresori poubijali 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga. 

Tijekom komemorativnog programa pročitana su imena svih 200 žrtava. U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata upriličen je i mimohod od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare.