Vukovar: pristao prvi kruzer, a do studenoga očekuje se pristajanje njih još 220

VUKOVAR, U vukovarsko pristanište na Dunavu pristao je prvi ovogodišnji riječni kruzer čime je započela sezona pristajanja riječnih kruzera u 2016. godini koja će trajati do sredine studenog, a prema najavama Lučke uprave Vukovar za ovu sezonu najavljeno je 221 pristajanje samo u gradu Vukovaru s preko 30.000 posjetitelja.

Prepoznajući nedostatke koji su se događali proteklih godina vezano za razvoj ovog oblika turizma, Grad Vukovar je pokrenuo nekolicinu inicijativa kako Vukovar ne bi bio samo mjesto pristajanja i prolaska turista nego i kruzing destinacija, navode iz vukovarske gradske uprave dodajući kako je potencijal Vukovara velik, posebice ako uzmemo u obzir da su se u gradu u protekle dvije godine dogodile značajne promjene u vidu novih turističkih sadržaja i atrakcija, poput otvaranja stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja Vučedolske kulture.

U tom smislu, ništa manje nije važna niti činjenica da je, prije doduše tek tri godine, i na nacionalnoj razini prepoznat značaj riječnih krstarenja za razvoj kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, pa je izrađena nekolicina dokumenata koji su ukazali na mogućnosti, ali i probleme i zapreke za unaprjeđenje ovog oblika turizma.

S ciljem prevladavanja problema i zapreka upravljanja destinacijom, Grad Vukovar je potpisao Ugovor o suradnji na razvoju destinacijskog menadžmenta s agencijom Danubiumtours te su na temelju te suradnje u prošloj godini ostvarena dva nastupa na specijaliziranim sajmovima u Hamburgu i Budimpešti gdje je Vukovar promoviran kao kruzing destinacija te su prezentirani programi razgleda grada Vukovara. Uvrštavanje novih programa u već postojeće itinerere turoperatora dugotrajan je proces, no valja napomenuti kako već ove sezone znatan broj itinerera uključuje razgled Vukovara s posjetom Gradskom muzeju te samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova, tvrde u gradskoj upravi.

Podsjećaju kako je u neposrednoj blizini pristaništa nedavno otvoreno biciklističko stajalište s informacijskim kioskom koji pruža turističke i servisne informacije ne samo cikloturistima nego i svim ostalim posjetiteljima grada Vukovara, pa tako i turistima s riječnih brodova. Kako je Muzej Vučedolske kulture otvoren tek krajem lipnja prošle godine, a turistički se programi pripremaju barem jednu sezonu unaprijed, muzej na žalost nije uključen u itinerere turoperatora u ovoj sezoni, no zbog svog iznimnog značaja i vrijednosti Vučedolske kulture postoji veliki interes za posjet ovom muzeju.

ĐURO KARALIĆ/VUKOVAR.HR