Vukovar preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama

Foto: Osnovna škola Antun Bauer

VUKOVAR, Odlukom Gradskog vijeća o preuzimanju osnivačkih prava nad osnovnim školama na području grada, Grad Vukovar pridružio se Vinkovcima preuzevši osnivačka prava nad osnovnim školama kojih je u Vukovaru ukupno sedam. Naime, do sada su u Vukovarsko-srijemskoj županiji jedino Vinkovci imali osnivačka prava nad osnovnim školama dok je nositelj osnivačkih prava za ostale osnovne škole na području županije bila Vukovarsko-srijemska županija.

“Za nas je ovo izuzetno važan iskorak na tragu politike da Vukovaru vratimo mjesto koje mu pripada. Grad Vukovar je dovoljno ojačao da može preuzeti prava i obveze iz vlasničkih prava nad osnovnim školama. To je iskorak na koji smo se davno odlučili”, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Po njegovim riječima, što se tiče Osnovne škole Nikole Andrića, ona sigurno ne bi bila u stanju u kakvom je da je Vukovar od početka imao osnivačka prava nad osnovnim školama. Poručio je i kako nije na gradu Vukovaru i građanima da saniraju ratne štete na toj osnovnoj školi već je to zadaća države.

Ocjenio je i kako će preuzimanje osnivačkih prava nad osnovnim školama biti posao više za gradsku administarciju, ali kako je će u konačnici to biti plus i za učenike i nastavnike te roditelje i same škole.