Kultura u akciji: Radionice za mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja

VUKOVAR, Od 7. do 12. svibnja u sklopu projekta „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“ u Gradskom muzeju Vukovar i Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru održat će se kulturno – umjetnička radionica za 84 mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja iz Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Virovitičko – podravske, Sisačko – moslavačke, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, izvjestili su iz Arheološkog muzeja iz Zagreba, suprovoditelja projekta.

“Cilj projekta je olakšavanje pristupa tržištu rada mladim nezaposlenim osobama koje su završile strukovne škole kroz kulturnu i umjetničku edukaciju te proces kreiranja inovativnih umjetničkih proizvoda. Temeljem službenih podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje mapirali smo ciljnu skupinu – mlade od 15 do 25 godina – raznih strukovnih zanimanja: dizajner tekstila i odjeće, tehničar metalurgije, tehničar za odjeću, drvni tehničar, zlatar, keramičar, stolar, krojač, šivač, galanterist, obućar i sva ostala slična proizvodna zanimanja”, navode iz Muzeja.

Tijekom radionice, mladi sudionici upoznat će se s muzejima i njihovim radom te će im se pokazati na koji sve način mogu ostvariti uspješnu poslovnu suradnju s istima. Dizajneri koji će imati edukaciju na umjetničkom planu radit će sa sudionicima na stvaranju i realizaciji ideja za prototipove koji će se razviti na temelju postava spomenutih muzeja. Također, mlade osobe imat će priliku upoznati i obrtnike i poduzetnike s kojima će moći surađivati u izradi svojih prototipova te na taj način također ostvariti i uspješnu poslovnu suradnju u budućnosti.

Svi zainteresirani koji se žele uključiti kroz sudjelovanje na projektu, a ulaze u skupinu mladih nezaposlenih osoba od 15 do 25 godina, mogu se javiti na mail zbabic@amz.hr ili shabus@amz.hr , a mogu i jednostavno doći 7. svibnja u 9h u Dvorac Eltz, odnosno Gradski muzej Vukovar, poručuju iz Arheološkog muzeja iz Zagreba, pored kojega, u projektu još surađuju Muzej vučedolske kulture Vukovar, Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Virovitica i Gradski muzej Sisak.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u 85%-nom iznosu od 670.900,43 kune te Ministarstvo kulture u 15%-nom iznosu od 118.394,20 kuna. Financirani iznosi su 100% bespovratna sredstva.