Vukovar: Otvorena izložba “Izbor iz opusa” Antuna Babića

VUKOVAR, Gradski muzej Vukovar u saradnji s Muzejom likovnih umetnosti iz Osijeka postavio je u Dvorcu Eltz izložbu vinkovačkog akademskog kipara Antuna Babića pod nazivom “Izbor iz opusa”, a koju ljubitelji umetnosti mogu pogledati do 22. veljače.

Riječ je o izložbi koja je prošle godine bila postavljena u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku u ime koje je posjetitelje pozdravila ravnateljica te muzejske ustanove Leonilda Conti dok je o samom autoru i njegovom umjetničkom opusu govorio Zdravko Dvojković, umirovljeni muzejski savjetnik. Dvojković je podsjetio kao suradnja Gradskog muzeja Vukovar odnosno Zbrirke Bauer s Antunom Babićem traje još od 1975. godine.Također je poručio kako je Antun Babić svime onime štoje učinio u kiparstvu, ali i grafičkoj umjetnosti koja je važan dio umjetničkog opusa toga umjetnika, odavno zaslužio posebno mjesto u hrvatskoj umjetnosti.

Ocjenivši kako bi se na izložbu “Izbor iz opusa” moglo gledati i kao na podvlačenje crte ispod svega onoga što je do sada napravio, autor izložbe Antun Babić kazao je kako to i ne mora biti tako jer je još uvijek aktivan i stvara.

“Ono što je mene definiralo kao umjetnika u Hrvatskoj gotovo je sve ovdje. To je to. Vinkovci su moj ambijent i iz toga ambijenta ja već 60 godina signaliziram da umjetnički život postoji i negdje drugdje, a ne samo u Zagrebu”, kazao je Babić. Posjetitelje je pozdravila i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić koja je najavila jaču suradnju vukovarskog muzeja s muzejima u Vinkovcima i Iloku.

Autor postava izložbe je Danijel Zec, a koncepcije izložbe postavljene u Dvorcu Eltz Zoran Šimunović.

Za svoje umjetničko stvaralaštvo Antun Babić (1931.) primio je više priznanja i nagrada na nacionalnoj i regionalnoj razini, a 1997. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Djela Antuna Babića nalaze se u Gradskom muzeju Vinkovci, Gradskom muzeju Vukovar, Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, Galeriji Branko Ružić u Slavonskom Brodu, Modernoj galeriji, Zagreb, Gliptoteci HAZU i Kabinetu Grafike HAZU u Zagrebu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji, Franjevačkoj galeriji u Širokom brijegu te u privatnim zbirkama.

PRESS 032