Vukovar obilježio Dan grada i blagdan zaštitnika, svetih Filipa i Jakova

Foto: Đuro Karalić

Nizom događanja, građani Vukovara danas su obilježili Dan grada i blagdan nebeskih zaštitnika, svetih Filipa i Jakova.

Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je sudjelovao predsjednik Republike Zoran Milanović koji je Vukovarcima poručio da streme visokim ciljevima, a gradskim vlastima da upru svim snagama kako iz iskoristili svaki euro iz EU fondova ne zanemarujući borbu s korupcijom.

“Budite surovi prema korupciji. Korupcija i pohlepa prema javnom novcu erodiraju i uništavaju povjerenje u vlast kao ništa”, rekao je poželjevši Vukovaru da u distribuciji moći, novca, razvijenosti, a onda i utjecaja, bude kao nekada, razvijen i bogat “i da više nikada nema potrebe da kažemo ‘Pomozite Vukovaru’, nego da Vukovar bude taj koji će pomagati drugima”.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zahvalio je sadašnjoj i prošlim Vladama za učinjeno u Vukovaru ustvrdivši kako je u Vukovaru učinjeno puno dobrih stvari u suradnji s nacionalnom i županijskom razinom.

“Kritike koje im ponekad upućujemo neka ne shvate kao nešto loše već kao pozitivne jer smo svi u službi stvaranja uvjeta za bolji život svih građana Vukovara”, poručio je Penava.

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković također se založio za prevazilaženje pojedinih različitosti kada je u pitanju zajednički interes, napredak grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, Dan grada Vukovarcima je čestitao saborski zastupnik Nikola Mažar rekavši da je današnji Vukovar, satkan na žrtvi hrvatskih branitelja, trajan zalog hrvatske opstojnosti i očuvanja nacionalnog identiteta.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonko Milas rekao je da su najvažniji koraci za Vukovar učinjeni prije 30 i koju godinu dok je ovo što se danas događa samo nadogradnja “koja ima smisla i koju radimo svi zajedno”.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorio je predsjednik Vijeća Željko Sabo čestitajući sugrađanima Dan grada i blagdan zaštitnika svetih Filipa i Jakova.

Prikazan je i dokumentarni film o učinjenome u Vukovaru u proteklih godinu dana.

Prethodno su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni vijenci i upaljene svijeće, a u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa.

U središtu grada održan je Cvjetni korzo u kojem je sudjelovalo više od 500 mališana iz vukovarskih vrtića i osnovnih škola.