Obilježena 32. obljetnica ubojstva pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije

Foto: Đuro Karalić

U Borovu je održana komemoracija povodom 32. godišnjice pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koji su ubijeni u tome mjestu 2. svibnja 1991. godine.

Kolona sjećanja je u mimohodu krenula prema Spomen obilježju poginulim redarstvenicima gdje su izaslanstva uz mirozov položila vijence i zapalila svijeće.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je pogibija 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu, pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, jedna od bolnijih tema iz Domovinskog rata.

„Uz Josipa Jovića ovih 12 redarstvenika podsjeća nas kako su od 1990. do sredine 1991. godine, hrvatska policija i dragovoljačke postrojbe iznijele značajan teret obrane“, rekao je ministar obrane, navodi MORH.

Naglasio je kako kroz zajedničke obučne aktivnosti, svjedočimo sjajnoj suradnji hrvatskih policajaca i hrvatskih vojnika.

„Hrvatska vojska i policija prvi su jamci i čuvari sigurnosti naših građana. Stoga nam je obaveza neprestano ulagati u razvijanje njihovih sposobnost, poboljšavati prava i uvjete života onih koji se uvijek nalaze na prvoj crti obrane i prenositi istinu o Domovinskom ratu mlađim generacijama“, kazao je ministar Banožić.

Uz članove obitelji poginulih redarstvenika, njihove prijatelje i suborce te predstavnike braniteljskih udruga, komemoraciji su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i državni tajnik Špiro Janović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Vedran Augustinović zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, vojske, policije te lokalne i regionalne samouprave.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je događaj u Borovu Selu prije 32 godine označio prekretnicu nakon koje je postalo jasno da će rata biti i da će biti krvav.

“Vinkovci su isti dan okupili desetke tisuća ljudi koji su iskazali pijetet prema žrtvi svojih pripadnika Specijalne jedinice policije. Krenuli smo u stvaranje vlastite države žaleći istodobno za žrtvama. Žalimo i danas, ali smo danas obučeni i opremljeni da se nešto slično hrvatskom čovjeku nikad više ne ponovi”, rekao je Božinović.

Nakon svečanog programa komemoracije, čitanja povjesnice i imena poginulih hrvatskih redarstvenika, biskupski vikar za pastoral u MUP-u velečasni Frano Musić u vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona predvodio je misno slavlje.

Pripadnici Specijalne jedinice policije 1991. godine ubijeni su iz zasjede, hicima srpskih paravojnih postrojbi, dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega, a 21 policajac tada je ranjen.