Vukovar film festival ove godine u terminu 24. do 27. kolovoza

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Organizatori Vukovar film festivala oglasili su se danas kako jedan od najvećih, a sasvim sigurno najvažnijih filmskih festivala u Hrvatskoj, Vukovar film festival, ide dalje! Novi suorganizator festivala, vukovarska tvrtka Design Studio D u organizaciji s Turističkom zajednicom Grada Vukovara, pokroviteljstvom Grada Vukovara  te zlatnim sponzorom Pevexom od ove godine preuzima kompletne organizacijske poslove festival, od kreativnih do operativnih, tako da Vukovarci neće ostati zakinuti za filmski festival koji je posljednjih šesnaest godina obogaćivao kulturni program ne samo njihovog grada, već i cijele Slavonije. Prema najavama ovogodišnji VFF, koji se organizira po sedamnaesti put, održati će se u razdoblju od 24. do 27. kolovoza te će se time, nakon kraćeg vremena, vratiti u svoj stari, dobro poznati i od strane gledatelja poprilično voljeni i prihvaćeni termin – pred kraj ljeta, točno između završetka godišnjih odmora i početka nove školske godine.

Pored povratka starom terminu, kreativnu i operativnu organizaciju festivala u Vukovaru vodit će potpuno nova ekipa na čelu s filmašem i vukovarskim poduzetnikom Darkom Puharićem, vlasnikom tvrtke Design Studio D koji će ujedno obavljati i funkciju direktora festivala te novim umjetničkim direktorom Danielom Rafaelićem, uvaženim povjesničarem filma i filmskim kritičarem.

Vukovarski se filmski festival vraća s poprilično jakim programom u kojem apsolutni vrhunac predstavlja ovogodišnji pobjednik Cannesa, “Anatomija pada” redateljice Justine Triet koji je, osim što je osvojio Zlatnu palmu na najvećem, najuglednijem i najglamuroznijem festivalu u svijetu, također pobrao hvalospjeve filmske struke, kritike i publike. Premijernim prikazivanjem ovogodišnjeg canneskog laureata, vukovarski filmski festival tako će postati prvim festivalom u regiji, a i šire, koji će u sklopu svog programa imati dobitnika nagrade Zlatna palma što sam festival automatski postavlja na vodeću poziciju programske atraktivnosti festivala s ovih prostora.

 Pored pobjednika Cannesa, 17. Vukovar film festival također će premijerno prikazati i odličnu biografsku povijesnu dramu “Jeanne Du Barry”, djelo koje je svečano otvorilo ovogodišnji Cannes te film u kojem je glavnu ulogu ostvarila glumačka superzvijezda Johnny Depp. Nakon canneske premijere “Jeanne Du Barry” vrlo je brzo krenuo u prikazivanje po kinima u Francuskoj gdje je postao prava box-office senzacija te najgledaniji film otvorenja Cannesa u posljednjih devet godina. 

“Navedena dva filma iz Cannesa samo su mali dio bogatog i atraktivnog filmskog programa koji očekuje posjetitelje ovogodišnjeg vukovarskog festivala. Na rasporedu će se tako naći i mnogi hitovi te nagrađivani igrani i dokumentarni filmovi u posljednjih godinu dana iz podunavskih zemalja koji će se kao i svake godine do sada natjecati za glavne nagrade, a koji će se predstaviti naknadno. Za sada je dovoljno reći da posjetitelje festivala pored filmskog očekuje i bogat popratni program, sam festival će se okrenuti i filmskoj baštini, organizirat će se i posebno druženje uz projekcije povodom proslave 100. godišnjice Disneyja, a Vukovar će također posjetiti i puno više gostiju iz samih filmova koji će se prikazati u sklopu programa, bez obzira radilo se o konkurenciji ili popratnom programu”, navode organizatori Vukovar film festivala.