VUKOVAR 1991.-2021. Vukovarci odali počast žrtvama Ovčare i Veleprometa

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Komemorativnim programom “Ovčara, vječna rana” na mjestu masovne grobnice na Ovčari te u dvorištvu Veleprometa, Vukovarci su se danas prisjetili stradanja na tim mjestima u studenom 1991. godine.

Velikosrpski agresori su ranjene hrvatske branitelje, dio medicinskog osobalja i civile  nakon okupacije Vukovara 19. studenoga 1991. odveli iz vukovarske bolnice te ih idući dan ubili na poljoprivrednom dobru Ovčara, nekoliko kilometara od Vukovara. U spomen na njihovu žrtvu vijence podno spomen obilježja položila su i svijeće upalila brojna izaslanstva, izvještava Radio Osijek.

Tijekom prigodnog programa u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, pročitana su imena svih žrtava Ovčare.

Komemorativnom programu na Ovčari prethodilo je odavanje počasti žrtvama stradalima u vukovarskom Veleprometu, u čijem je dvorištu i hangarima srpski agresor u rujnu 1991. formirao prihvatni logor kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prošlo najmanje 10.000 zatočenika, od kojih je oko 700 ubijeno.