Nastavljeno suđenje optuženima za premlaćivanje Ivana Mikuljana

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Svjedočenjem Ivana Mikuljana (23), Filipa Nikolića (20) i Luke Pranjkovića (20) nastavljeno je suđenje optuženima za tučnjavu u kojoj je Mikuljan zadobio teške tjelesne ozljede radi kojih je ostao slijep i 100-postotni invalid. Mikuljan je poslije noći 22. kolovoza 2018. godine, kada se u ranim jutarnjim satima i dogodila tučnjava, završio u komi u bolnici, a preživio je i nekoliko teških operacija.

Na svjedočenju je pročitan iskaz Mikuljana koji je dao u Državnom odvjetništvu, a koji se tijekom jučerašnjeg suđenja nalazio u drugoj prostoriji i iskaz je davao putem video linka. Kazao je tom prilikom kako nije sudjelovao u tuči koja se dogodila u Rokovcima, 16. kolovoza 2018. godine, kao i da nije znao za bilo kakav dogovor o tučnjavi u Vinkovcima. Kazao je i kako se on nije dopisivao putem društvenih mreža sa bilo kim od optuženih kao i da nije bio pijan sporne večeri. Rekao je i kako je dolaskom na mjesto događaja zadobio udarac u glavu te da se radi toga puno toga ne sjeća tako da na pitanja odvjetnika optuženih nije znao reći tko je sudjelovao u tuči, tko ga je udario kao i kako je došlo do tuče. Tek poslije doznao je kako ga je udario, kako je rekao, Luka Miškulin. Nakon njegovog svjedočenja odvjetnici optuženih su uložili prigovor navodeći kako je ono u cijelosti neistinito i kontradiktorno iskazu koji je ranije dao u Državnom odvjetništvu.

U nastavku suđenja svjedočio je Filip Nikolić iz Andrijaševaca koji je, govoreći o događanjima na kirbaju, rekao kako su tom prilikom domaće dečke, među kojima je bio i Mikuljan, provocirali i prijetili im dečki iz Vinkovaca među kojima su bili i neki od optuženih. Prema njegovim riječima danima poslije dodatno su se prepirali preko Facebook grupe „Samo Vinkulja“ te su na taj način i dogovorili susret u Vinkovcima. U Vinkovce su krenuli kako bi riješili „situaciju“ oko događaja u Rokovcima te dodao da misli da je za to znao i Mikuljan. Nikolić je rekao kako nije prisustvovao tučnjavi te da je  dolaskom na mjesto događaja vidio Mikuljana kako leži na tu, vrti se i nešto mumlja.

Poslije Nikolića svjedočio je i Luka Pranjković koji je rekao kako su susret u Vinkovcima dogovorili preko Facebook grupe „Samo Vinkulja“. Pranjković je rekao kako su u Vinkovce otišli s dva automobila riješiti situaciju, odnosno ili se pomiriti ili se potući. Tvrdi i kako je većina njih to znala, a misli da je za plan znao i Mikuljan. Dolaskom na mjesto događaja počeli su se svađati oko događaja iz Rokovaca. Pranjković tvrdi kako je vidio kada je Miškulin udario Mikuljana kao i da je sam od druge osobe zadobio udarac poslije čega je pao na tlo gdje je dobio još nekoliko udaraca. Na dio njegovog svjedočenja primjedbu su uložili odvjetnici optuženih ali i odvjetnik Ivana Mikuljana u dijelu gdje govori kako je i njegov branjenik znao zašto su išli u Vinkovce.

Nastavak suđenja u ovome sudskom postupku najavljen je za 22. travanj.