VUKOVAR 1991.-2021. Održan 17. Novinarsko-književnički susret “Grad-to ste vi!”

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras je održan 17. Novinarsko-književnički susret “Grad-to ste vi!” u spomen na ratnog izvjestitelja i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog 20. studenoga 1991. na Ovčari.

Lidija MiletićDražen Živić  govorili su o nadopunjenom četvrtom izdanju “Priča iz Vukovara” Siniše Glavaševića.

“Poznato je da je Siniša Glavašević napisao 24 priče iz ratnog Vukovara koje je nekoliko dana prije sloma obrane grada poslao književniku Mladenu Kušecu i koje je Matica hrvatska objavila već 1992. godine”, naveo je Živić dodajući kako su u međuvremenu objavljena još tri izdanja, a posljednje četvrto koje izdao Ogranak Matice hrvatske Vukovara nadopunjeno je ratnim izvješćima Glavaševića, tekstovima poznavatelja rada Siniše Glavaševića te crtežima učenika vukovarskih osnovnih škola.

Skupu je nazočan bio i Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva koje je uz Hrvatski radio Vukovar, Gradsku knjižnicu Vukovar i Društvo hrvatskih književnika, jedan od utemeljitelja Susreta.

“Siniša Glavašević je bio veliki humanist, novinar čiji su izvještaji, ne zaboravimo, bili cenzurirani. Krvnik je ubio Sinišu Glavaševića, ali nije ubio njegov glas i njegove priče”, rekao je Zovko dodajući kako je cenzura i danas veliki problem u hrvatskom novinarstvu, a Siniša Glavašević je putokaz kako se protiv nje boriti, pa i u najtežim uvjetima kao što je rat.

Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, 19. studenoga 1991. odveden je iz vukovarske bolnice. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na Ovčari- Osim Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici Hrvatskog radija Vukovar Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.