Vlast je slast

Foto: Sonja Marinković Hoffmann

Cijeli je protekli tjedan premijeru Plenkoviću protekao je u pravdanju i dokazivanju svijetu kako Hrvatska nije ustašoidna zemlja u kojoj se sustavno zlostavljaju i batinaju manjine.

Naime, koalicijski partner u Vladi Milorad Pupovac spremno je iskoristio mlaku Plenkovićevu reakciju na nedavni huliganski napad na građane srpske nacionalnosti nedaleko od Knina i Hrvatsku proglasio glavnim faktorom nestabilnosti u regiji, zemljom u kojoj se promovira nesnošljivost prema manjima i pokušava rehabilitirati ustaštvo. Ta skandalozna izjava konačno je otkrila što Pupovac misli o zemlji u kojoj živi i već godinama podržava saborsku većinu neovisno je li na vlasti ljevica ili desnica.

Iako je sramotnu Pupovčevu izjavu osudila cijela Hrvatska, pa se očekivalo da Vlada s njim razvrgne brak, koalicija se nije raspala. Premijer je po svojoj dobroj staroj navadi porazgovarao sa Pupovcem, progutao činjenicu da mu je ovaj pred svijetom pljunuo u lice i poručio da koalicija ostaje. Vlast je slast.

Unatoč nadanjima da se smjenom ministara Lovre Kuščevića riješio utega oko vrata proteklog se tjedna premijer opet našao u poziciji da komentira njegov lopovluk. Naime, nakon provedenih izvida, po Kuščevićevim nekretninama, vezanih uz muljaže s prenamjenama zemljišta i kojekakvih drugih makinacija tog uspješnog poslovnjaka, DORH ga je odlučio procesuirati zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te zatražio od Mandatno imunitetnog povjerenstva skidanje zastupničkog imuniteta. Iako je i prije optužnice DORH-a svima bilo jasno kako se Kuščević obogatio, premijeru očito još nije. Smatra da je sve to još u jako ranoj fazi da bi mogao davati kategoričke izjave. Tek će nakon okončanja cjelokupnog postupka moći odgovoriti na pitanje je li ga Lovro, tvrdeći da je čist ‘ko suza, izigrao.

Poznajući naše pravosuđe, epilog tog slučaja mogli bi dočekati za 10-ak godina. Plenković može zahvaliti Bogu da je takvo jer bi se, uzme li se u obzir da policija istražuje i makinacije bivših ministara Gorana Marića, Tolušića i Žalac, komentirajući njihove makinacije u predizbornoj godini i on i HDZ mogli naći u nezavidnoj situaciji. Ne treba ni sumnjati da ćemo se idućih dana naslušati priča o inventivnim načinima na koji su ti uspješni hadezeovci u kratko vrijeme zgrnuli bogatstvo.

Za to vrijeme ministar Kujundžić ne odustaje od pritiska na Vladu da poveća plaće zdravstvenim radnicima, dok ministrica Divjak s druge strane stišće ne bi li iskamčila koju kunu više za profesore. Za razliku od proteklih nekoliko tjedana ministar financija Zoran Marić više nije čvrst u stavu da dodatnog povećanja neće biti, jer kaže nema u Vladi osobe koja nije za to. Iako imamo gospodarski rast u proteklom kvartalu brine ga pad izvoza roba, a i još uvijek ima problem da namakne pola milijarde kuna za već dogovoreno dvopostotno jesensko povećanje plaća. Unatoč svemu poručuje da se pregovori sa zdravstvenjacima nastavljaju, pa nije jasno o čemu ako para već sad nema.

A korupcijske afere koje se pred predsjedničke izbore vežu na članove vladajuće stranke u prilog ne idu ni predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. To pokazuju i najnovije ankete po kojima rad aktualne predsjednice, po prvi puta u njenom petogodišnjem mandatu, ne podržava čak 52 posto građana. Ruku na srce za to je djelomično i sama kriva. Najprije se danima šepurila u svom hoću-neću stilu oko najave kandidature, a onda se u središte pozornosti stavila svojim čudnim nastupom na kninskoj tvrđavi. Građanima se taj stil očito nije svidio.

Sonja Marinković Hoffmann