Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti slave blagdan Uskrsa

Foto: Radio Slatina

Vjernici koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, proslavljaju danas taj najveći kršćanski blagdan uskršnjim liturgijma i slavljem u krugu obitelji čestitajući blagdan jedni drugima pozdravom “Hristos voskrese”, na što slijedi odgovor “Vaistinu vosrekse”.

Uskršnje liturgije služene su u svim pravoslavnim hramovima i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U hramu Silaska svetog Duha na apostole u Vinkovcima liturgiju je služio paroh vinkovački, jerej Srđan Lukić pozvavši vjernike na proslavu Uskrsa u izvornom duhu pravoslavne vjere – u miru, molitveno i pobožno, sa duhovnom radošću kroz sudjelovanje na svetim bogoslužjima, jer se, kako navodi, samo na taj način ostvaruje zajednica ljubavi sa Bogom i zajednica jednih sa drugima.

“Zapovijed Kristova jasna: ,,Ovo Vam zapovijedam da ljubite jedni druge“. Ni jedan zakonodavac nije mogao dati savršeniji i blagotvorniji zakon: jasan, jednostavan, koristan i svuda primjenjiv. Ova zapovijed je osnova života, jer tamo gdje nema ljubavi vlada mržnja, zlo, zavist, zloba, osveta i uništenje života”, navodi se u uskršnjoj poruci paroha Lukića.

U pravoslavnom hramu Svetog Mihajla arhanđela u Iloku, uskršnju liturgiju služio je iločki paroh, protojerej-stavrofor Predrag Azap.

“Ovogodišnji Uskrs prava je prilika da pozovemo sve, da se mijenjaju i budu kao pravoslavni kršćani prepoznatljivi; pošteni, vjerni, radni, drugima korisni i svjesni svoje odgovornosti. Božje je pravo da od svakog pravoslavnog kršćanina traži brigu o običnom čovjeku, bolesniku, nezaposlenom, iznemoglom…Snagom i ljepotom Uskrsa da budemo nadahnuti i osnaženi, odlučno krenimo u okrilje milosti Božje i držimo se molitve i svugdje nastojmo dobro djelo učiniti jer je to jedini put koji vodi na sigurno mjesto, a to je okrilje milosti Božje”, poručio je vjernicima paroh Azap čestitajući im blagdan Uskrsa.