Održan 9. po redu Sat povijesti iz Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U sklopu programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održan je Sat povijesti. Ravnateljica škole Lidija Miletić kazala je kako Satom povijesti pokušavaju ujediniti Hrvatsku u sjećanju na slavne i teške dane Domovinskoga rata i bitke za Vukovar i Hrvatsku kroz različite teme koje se mijenjaju svake godine.

„Ove je godine Sat povijesti posvećen hrvatskoj baštini i hrvatskom identitetu u Domovinskome ratu. Često je razaranje onoga što nam je važno, što nas čini narodom i Hrvatima bilo za nas tragično, ali je jačalo povezanost s našom poviješću i identitetom hrvatskog naroda. S nama je 20 škola i želimo odaslati poruku da volimo i čuvamo svoju Domovinu“, rekla je Miletić.

Dodala je i kako je cilj projekta, putem videotehnologije, povezati učenike osmih razreda iz brojnih hrvatskih gradova i škola kako bi zajedno učili i razgovarali o slavnim danima obrane Vukovara i domovine Hrvatske. O temi hrvatske baštine i hrvatskom identitetu u Domovinskom ratu govorila je i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić napomenuvši da kada se govori o toj temi da se mora govoriti o velikim razaranjima Gradskog muzeja Vukovar i Dvorca Eltz koji su svojevrstan simbol načina ratovanja, razaranja i uništavanja.

„Arheološka Zbirka Bauer koja sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća  bila je povod jednog barbarskog razaranja, uništavanja i odnošenja muzejskih zbirki. Nakon povratka i obnove spomeničke baštine, odnosno građevina, vratila se i naša muzejska građa koja nakon restauracije svojim vrijednostima svjedoči o ulozi i važnosti grada Vukovara u povijesnom i civilizacijskom razvoju cijele regije, ali i važnosti nacionalnog osjećaja pripadnosti Vukovaru i cijeloj hrvatskoj državi“, rekla je Marić.