Održana sjednica Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

VINKOVCI, Pod predsjedanjem načelnika Stožera Zdravka Kelića  održana je sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je bilo riječi o njihovom radu u proteklom razdoblju.

„U proteklom razdoblju nije bilo izvanrednih događaja što smo iskoristili za edukacije i usavršavanja sudjelujući na stručnim skupovima, prezentirajući rad stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Za svaku pohvalu je i sudjelovanje tima za spašavanje iz vode HGSS –a stanice Vinkovci na NATO vježbi u Srbiji. Stanica Vinkovci jedina je radila u noćnim uvjetima i za svoj rad dobila najviše ocjene struke i promatrača“, rekao je Kelić.

Načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular i pročelnik Područnog ureda zaštite i spašavanja Vukovar Zdenko Lovrić izvijestili su članove Stožera o provedenim pripremama za nepovoljne vremenske uvjete (zimska sezona 2018.).

“Protekla sezona prošla je bez ekstremnih padalina, ne znamo što nam donosi predstojeća ali odrađeni su sastanci sa svim službama održavanja i smatram kako smo spremni za nadolazeću zimsku sezonu. Apeliram na sve sudionike u prometu da obavezno koriste Zakonom propisanu zimsku opremu i vožnju prilagode uvjetima na cesti. Posebno ističem važnost dobre komunikacije između svih službi održavanja i operativnih snaga Civilne zaštite te pravovremenu reakciju svih službi ukoliko bude potrebno“, rekao je Kapular.

Pročelnik Lovrić istaknuo je kako je svim jedinicama lokalne i područne samouprave dostavljen prijedlog mjera Zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima te je naveo kako je 31. listopada održan i radni sastanak sa njihovim predstavnicima te službama za održavanje prometnica koje su potvrdile kako je sva raspoloživa tehnika spremna. Poseban naglasak na održanoj sjednici stožera stavljen je na Izradu Vanjskog plana zaštite i spašavanja u slučaju nesreća koje uključuju opasne tvari za područje mjerno otpremne stanice Đeletovci – INA d.d. i Izradu procjene rizika od velikih nesreća za područje Vukovarsko-srijemske županije. Izradu Vanjskog plana propisala je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Župan Božo Galić imenovao je Radnu skupinu koja je u proteklom razdoblju izradila Vanjski plan navedenoga postrojenja. Zaključak Radnje skupine je da nema ugroze za stanovništvo, okoliš i stambene objekte. U slučaju akcidenta kapaciteti unutar postrojenja i kapaciteti Vatrogasnih postrojbi na području županije dovoljni su za rješavanje istog. U završnom dijelu sjednice raspravljalo se o izradi Procjene rizika od velikih nesreća za područje Vukovarsko-srijemske županije.