Visoki kazneni sud povećao kaznu Zoranu Buila, iz Petrovaca, za brutalno ubojstvo supruge Anice

Foto: vukovarnadlanu.com

ZAGREB, Visoki kazneni sud povećao je kaznu zatvora Zoranu Buila iz Petrovaca za brutalno ubojstvo supruge Anica Buila koje se dogodilo u srpnju 2019. godine. Prvostupanjskom presudom Buila je osuđen na 17 godina zatvora na što je on uložio žalbu tražeći nižu kaznu. Odlukom Visokog kaznenog suda Buila je sada osuđen na 20 godina zatvora što je maksimalna kazna koja je propisana za to kazneno djelo.

“Visoki kazneni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je odbio žalbu optuženika, a djelomično prihvatio žalbu državnog odvjetnika te preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Vukovaru i optuženika osudio zbog ubojstva na kaznu zatvora u trajanju dvadeset godina, što je maksimalna kazna propisana za to kazneno djelo.

Naime, optuženik je osuđen jer je nakon kraće verbalne i fizičke prepirke sa suprugom, lovačkim nožem duljine oštrice 14 cm, zadao joj više probojnih ubodnih rana u područje trbušne stjenke i pluća, koja je od tako zadobivenih ozljeda odmah umrla. Nakon toga njezino tijelo je zamotao u dvije deke oblijepljene selotejp trakom, a oko vrata joj je zavezao električni kabel za čiji kraj je zavezao komad betona te je bacio u septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće. Prvostupanjskom presudom bila mu je izrečena kazna zatvora u trajanju 17 godina.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske utvrdio je da je prvostupanjski sud pogrešno dao odveć veliki značaj utvrđenim olakotnim okolnostima (neosuđivanosti i bitno smanjenoj ubrojivosti), a podcijenio postojeće otegotne okolnosti i sa nedovoljno pažnje cijenio da je kazneno djelo počinjeno prema supruzi kao i okolnosti optuženikovog postupanja nakon počinjenja kaznenog djela ubojstva (prikrivanje počinjenja kaznenog djela, osobito djeci i obitelji pokojne, bacanje mrtvog tijela svoje supruge u septičku jamu, prebacivanje krivnje na pokojnu suprugu uz tvrdnju da je zanemarivala njega i kućanske poslove pa ga “izazvala”, došla mu je “žuta minuta”, pa ju je zbog toga ubio). Naime, optuženik je nakon počinjenja kaznenog djela žrtvu zamotao u dvije deke oblijepljene selotejp trakom, a oko vrata joj zavezao električni kabel, za čiji kraj je zavezao komad betona te je bacio u septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće. Optuženik je potom gotovo četiri mjeseca lagao zabrinutoj djeci i njenim roditeljima da ga je ona ostavila i otišla zbog ljubavnika, pokazujući im lažne poruke koje je sam sebi slao stavljajući njenu mobilnu karticu u mobitel. Ovakav odnos optuženika prema žrtvi koju je evidentno i za života psihički i fizički maltretirao (kako to vjerno opisuju njihova djeca “da su živjeli pod vojničkim režimom i vojničkom čizmom”) ukazuje na njegov povećan stupanj brutalnosti i bešćutnosti, što predstavlja osobito otegotnu okolnost, a koju sud nije sa dovoljno pažnje cijenio, iako je nalazi utvrđenom tijekom samoga postupka”, stoji u priopćenju Visokog kaznenog suda.