U Vinkovcima se održava turistički seminar “Za razvoj ruralnih krajeva”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U organizaciji Ministarstva turizma, Vukovarsko-srijemske županije, Turističke zajednice VSŽ, Hrvatske udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i Hrvatskog farmer – Eko etno grupe, u Vinkovcima se u četvrtak i petak održava seminar “Za razvoj ruralnih krajeva” Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam.

„U okviru projekta ove godine ćemo održati niz seminara na kojima će vlasnici OPG-ova, turističkih seljačkih gospodarstava, poduzetnika u ruralnom području, predstavnika turističkih agencija, područne i lokalne samouprave dobit odgovore na sva pitanja vezana uz ruralni prostor i poticanje snažnije poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja hrvatskih ruralnih područja“, rekla je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

Po njezinim riječima, sudionici seminara upoznat će se se marketingom i brendiranje, promidžbom i značajem društvenih mreža ali i paketima usluga u ruralnom turizmu, mogućnostima financiranja, zakonskim osnovama poslovanja turisitčkih gospodarstava,  gastronomiji i drugim temama vezanim uz turizam na seljačkim gospodarstvima.

Na seminaru se moglo čuti kako je u Hrvatskoj na snazi čak 50-tak različitih zakonskih propisa koji se direktno ili indirektno dotiču ruralnog turizma. Tako je izrečena i primjedba kako OPG-u koji se dopunski bavi ruralnim turizmu može doći čak 11 različitih inspekcija, puno više nego OPG-u koji se bavi samo poljoprivrednom proizvodnjom.

„Sad imate jednu direktiva EU koja je vezana za hranu i u alergene iz hrane tako da svatko tko se bavi ugostiteljskim uslugama mora znati što su to i koji su to alergeni, što se nalazi u pojedinoj hrani i kako ih označiti“, upozorila je Katica.

Po riječima turističke konzultantice Dubravke Davidović, najveći problem hrvatskog turizma je nedostatak dovoljnog broja turistički educiranih ljudi na svim nivoima, od pružatelja usluga do sustava turističkih zajednica.

“Turizam nije samo želja jednoga, već je to cijeli lanac koji mora funkcionirati da bi se turistički pozicioniralo“, ocjenila je Dubravka Davidović.

U ime Vukovarsko-srijemske županije sudionike seminara pozdravio je zamjenik župana Željko Cirba poručivši kako je vrijeme da se konačno nešto učini na svim područjima, pa i u turizmu, kako bi se zaustavili negativni gospodarski, socijalni i ostali trendovi u županiji pozvavši na zajedničko djelovanje i rad u korist zajednice i svih građana županije.