Vinkovci: Obilježena 30. obljetnica ustrojstva 109. vinkovačke brigade, prve pričuvne brigade ustrojene u RH

Foto: Đuro Karalić

Odavanjem počasti kod Spomenika hrvatskim braniteljima gdje su vijence položili i svijeće upalili članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika brigade, ratni zapovjednici, državna izaslanstva te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, svetom misom u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, te svečanom akademijom u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić”, u Vinkovcima je danas obilježena 30. obljetnica ustrojstva 109. vinkovačke brigade.

Prvi ratni zapovjednik postrojbe, umirovljeni pukovnik Ivan Petrinović istaknuo je kako je 109. brigada bila prva pričuvna brigada ustrojena u Republici Hrvatskoj. Osnovana je 28. svibnja 1991. godine s 1800 pripadnika. Kroz tu je postrojbu prošlo oko 9.600 pripadnika od kojih su 202 poginula, a više od 650 ih je ranjeno.

U govoru na svečanoj akademiji, ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade Mario Banožić kazao je kako su hrvatski branitelji uspjeli pobjediti četvrtu vojnu silu u Eupori, kako su neki, kako je kazao, tepali tadašnjoj JNA zahvaljujući ogromnoj volji i želji da obrane rodni prag i mladu hrvatsku državu. 

“Danas se Hrvatska vojska oprema, a hrvatski vojnik se oprema sredstvima o kojima ste vi mogli samo sanjati. Mnogo puta smo rekli nakon Drugog svjetskog rata da više neće biti rata, ali bilo je rata i to rata za slobodu. Mi se danas opremamo da bi odvratili neprijatelja od hrvatske države”, poručio je Banožić.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora govorio je saborski zastupnik Josip Šarić, a predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH, umirovljeni general Ivan Kapular. Obratili su se i predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG Vinkovci, umirovljeni bojnik Jakov Milanović rekavši  kako je riječ o legendarnoj brigadi Hrvatske vojske koja je izdržala sve neprijateljske napade i pritiske te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazavši kako Vinkovci mogu biti ponosni na 109. brigadu i njezine pripadnike.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio je pripadnicima 109. brigade na nesebičnoj ljubavi prema Vinkovcima i vinkovačkom kraju koji su branili u Domovinskom ratu i taj grad prevorili u “vrata Hrvatske” koja su bila otvorena prema svim ljudima dobre volje, a zatvorena za sve one koji Vinkovcima i Hrvatskoj nisu željeli dobro.