Međunarodni je dan žena

Međunarodni je dan žena!

Obilježava se u sjećanje na prosvjed kojim su tekstilne radnice 8. ožujka 1857. u New Yorku zatražile bolje uvjete rada i veće plaće. Najpoznatija demonstracija održana je 1908. godine u New Yorku na kojoj je marširalo više od 15 tisuća žena za bolje plaće i pravo glasa. Dvije godine poslije u Kopenhagenu „Socijalistička Internacionala“ ustanovila je Međunarodni dan žena koji je sljedeće godine obilježen u brojnim državama Europe. Trebalo je imati hrabrosti otrgnuti se okovima prošlosti, no zahvaljujući snažnim ženama i njihovoj neumornoj borbi to je uspjelo.

Foto: vecernji.ba

Upravo zato s vama dijelimo inspirativne citate snažnih žena:

Judy Garland: Uvijek budite prvorazredna verzija sebe, umjesto drugorazredna verzija nekog drugog.

Coco Chanel: Najhrabrija stvar koju možete učiniti još uvijek je da mislite svojom glavom. Na glas!

Beyonce: Mi trebamo preoblikovati našu vlastitu percepciju kako same sebe doživljavamo. Mi moramo iskoračiti kao žene i preuzeti vodstvo.

Oprah Winfrey: Ja sam odgajana da vjerujem da je vlastita izvrsnost najbolje sredstvo suprostavljanja rasizmu ili seksizmu. I ja upravo tako živim svoj život.

Roseanne Barr: Ono što žene moraju naučiti jest da nam nitko ne daje moć. Mi je moramo sami uzeti.

Eleanor Roosevelt: Ja nisam mogla, u kojoj god dobi, biti zadovoljna samo zauzimajući svoje mjesto kraj kamina i gledajući kako sve prolazi pored mene. Život treba živjeti. Znatiželju treba održavati na životu. Ne smijemo nikada, iz kojeg god razloga, okrenuti leđa životu.

i još jedan

Eleanor Roosevelt: Žena je kao vrećica čaja – nikada ne znate koliko je jaka sve dok je ne ubacite u vruću vodu.

Angelina Jolie: Shvatite tko ste kada ste odvojeni od obitelji, i od muškarca ili žene s kojom ste u vezi. Saznajte tko ste u ovom svijetu i što trebate činiti kako biste se dobro osjećali kada ste sami sa sobom. Mislim da je to najvažnija stvar u životu. Pronaći osjećaj sebe, jer s time dalje možete učiniti što god poželite.

Cher: Žene trebaju zauzdati svoju moć – to je apsolutno točno. To znači naučiti ne prihvatiti prvo ne koje čujete. A ako ne možete u životu ići ravno – skrenite i krenite dalje.

Hillary Clinton: Pretpostavljam da sam mogla ostati kod kuće, peći keksiće i održavati čajanke, no ja sam odlučila do kraja ispuniti svoju profesiju, u koju sam krenula prije nego mi je suprug postao poznat.

Diana Ross: Umjesto gledanja u prošlost ja se zamislim dvadeset godina u budućnosti i pokušavam shvatiti što sada trebam učiniti kako bi postigla to što zamišljam.

Anaïs Nin: Ja sam, s dubljim instinktom, odabrala muškarca koji budi moju snagu, koji traži nevjerojatno puno od mene, koji ne sumnja u moju hrabrost niti moju nepopustljivost, koji ne misli da sam naivna ili nevina, koji ima hrabrosti odnositi se prema meni kao prema ženi.

Ella Fitzgerald: Samo nemojte odustajati od onoga što stvarno želite raditi. Gdje ima ljubavi i inspiracije, nemojte misliti da griješite kada u tome ustrajete.

Drage čitateljice, sretan Vam Dan žena!