Vinkovci: 132 izlagača i 101predavač na 20. sajmu zdravlja

VINKOVCI, Od petka do nedjelje u Vinkovcima se održava 20.sajam zdravlja na kojem su svoje proizvode i usluge izložila 132 izlagača iz Hrvatske, BiH i Estonije čiji je grad Kuressaare i jedan od ovogodišnjih partnera sajma koji je posvećen očuvanju i uanprijeđenju zdravlja s glavnom temom “Iskustva implementacije Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom”.

Pozdravljajujući brojne posjetitelje, sudionike te izlagače, koordinatorica 20. sajma zdravlja Mandica Sanković podsjetila je kako bitan dio sajma, pored izlagačkog dijela, čine i stručna predavanja u kojima sudjeluje čak 101 predavač. U sklopu sajma održava se i niz stručnih predavanja, edukacija za licenciranje za strukovna usavršavanja, okruglih stolova te panel rasprava na temu očuvanja i unaprijeđenja zdravlja te zdravog način života, kazala je Sanković.

Otvarajući Sajam, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić podsjetio je kako se cilj Sajma zdravlja odnosi na povezivanje zdravstvene i nezdravstvene struke te stvaranja preduvjeta za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja.

“Činimo u tom pogledu koiliko možemo, a nadamo se kako se se u budućnosti u našim proračunima naći više sredsava kako još više izdvajali za projekte koji se tiču očuvanja i uanprijeđenja zdravlja, zaštite okoliša i drugih vidova poboljšanja standarda života građana”, poručio je Bosančić.

Govorio je i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba rekavši kako su županijske vlasti svjesne potrebe očuvanja zdravlja građana jer je ono, kako je kazao, u konačnici i najvažnije svakome građaninu te županija u tome pravcu djeluje financirajući ili sufinancirajaući brojne projekte koji se posredno ili neposredno odnose na zdravlje.

Po riječima Selme Šogorić, koordinatorice Hrvatske mreže zdravih gradova koja je uz Grad Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju i organizator 20. sajma zdravlja, na Sajmu će se po prvi kroz dvodnevne radionice održati i evaluacija za sva područja koja su pratila implementaciju Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Na sajmu koji traje do nedjelje, građani mogu besplatno izmjeriti krvni tlak, provjeriti razinu šečera u krvi te se savjetovati s nizom stručnjaka o zdravoj prehrani, tjelovježbi i drugim oblicima očuvanja vlastitoga zdravlja.

ĐURO KARALIĆ