Saborski odbor zatražio od Ustavnog suda ocjenu vukovarskog Statuta

ZAGREB, VUKOVAR, Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina većinom je glasova u četvrtak odlučio od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti dvaju statutarnih dokumenata kojima je regulirano pitanje dvojezičnih napisa u Gradu Vukovaru.

Ocjenu ustavnosti Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara te Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine Odbor je pokrenuo na prijedlog SDP-ova zastupnika Arsena Bauka, koji je podržalo šest članova odbora, četiri zastupnika iz redova HDZ-a i Mosta bila su protiv, dok je bivši SDSS-ovac Mirko Rašković ostao suzdržan.

Podsjećanja radi, Arsen Bauk je posljednjega dana na dužnosti ministra pravosuđa, krajem siječnja, donio Odluku o obustavi pojedinih odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015. i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015. godine.

Vladi je tada predložilo podnošenje zahtjeva za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom spornih odredaba tih statutarnih odluka. Time je obustavio odredbu na temelju koje Gradsko vijeće Vukovara svake godine u listopadu razmatra dosegnutu razinu snošljivosti među građanima Vukovara i odlučuje o mogućnosti i potrebi proširivanja manjinskih prava.

ĐURO KARALIĆ