Vinkovački Buba bar konačno otvorio svoja vrata

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon trogodišnjih nastojanja da projekt zaživi, Buba bar vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom “Bubamara” konačno je danas otvorio svoja vrata u dograđenom prostoru nekadašnje kuglane u središtu Vinkovaca, a uz ministra državne imovine Maria Banožića, vrpcu je prerezao bubamarac Alen Ferbežar.

U sklopu Buba bara, koji je jedan od rijetkih primjera socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, i u kojem će goste pored konobara po struci, posluživati i osobe s invaliditetom čije je zapošljavanje bio i glavni razlog za otvaranje Buba bara, nalazi se i moderno uređena kuglana.

“Pokušavamo biti udruga sa stvarnim, a ne samo deklarativnim djelovanjem. Pored brojnih projekata koje smo realizirali jedna od naših politika bila je i zapošljavanje osoba s invaliditetom te smo tako u zadnjih sedam godina imali više 1.000 ugovora o radu”, kazao je predsjednik “Bubamare” Tomislav Velić navodeći kako je Buba bar omogućio osobama s invaliditetom ne samo ustavno, već i prirodno pravo rad.

“Zahvaljujući Buba baru i ministrici Nadi Murganić nadopunjen je Zakon o socijalnoj skrbi koji sada kaže da osobe s invaliditetom imaju pravo raditi, a pri tome ne gube invalidninu, kao što je do sada bio slučaj”, kazao je Velić podsjetivši kako “Bubamara” okuplja oko 1.500 osoba s invaliditetom s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Ministar državne imovine Mario Banožić ustvrdio je kako je “Bubamara” istinski primjer pravog socijalnog poduzetništva te je brojem članova i djelovanjem prerasla pravni oblik udruge.

“Vaše društveno djelovanje sada dobiva novu dimenziju tako da ćemo ići u pravcu da “Bubamara” ide ka preoblikovanju iz udruge u javnu ustanovu, čime će se olakšati vaše i financiranje i djelovanje”, najavio je Banožić.

Direktorica Vinkovačke razvojne agencije VIA-e Danijela Slipčević kazala je kako su Grad Vinkovci, u čijem vlasništvu je prostor Buba bara i kuglane, i VIA, 2017. i 2018. godine, proveli dva projekta obnove samog objekta, ukupno vrijedna 2,6 milijuna kuna od kojih je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo nešto više od 1,3, a Grad Vinkovci nešto više od 1,2 milijun kuna.

U ime županije obratila se pročelnica za gospodarstvo i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković, a govorili su i gradonačelnik Otoka Josip Šarić te saborski zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora Stevo Culej.

Prostor Buba bara i one koji će u njemu raditi blagoslovio je pater Ilija Sudar iz vinkovačke Župe sv. Vinka Pallottija.