Vinkovački brend Jupiii ako niste do sada upoznali, pravo je vrijeme za to

Foto: Jupiii

Ovi predblagdanski dani idealno su vrijeme za predstavljanje vinkovačkog brenda Jupiii, iza kojeg stoji kreativno umijeće akademske slikarice Nikoline Starčević Vorgić. Jupiii postoji već deset godina, no pravi je uzlet doživio unatrag par godina od kada se simpatičnim čestitkama, vrećicama za darove i ukrasnom papiru ne divimo samo na Facebooku i Instagramu, nego ih je moguće pronaći na sve više prodajnih mjesta diljem zemlje.

Što je jednu akademsku slikaricu nagnalo da se bavi čestitkama i papirom za umatanje darova?

„Inspiraciju mi je dala činjenica da čestitke koje se inače prodaju nisu bile po mom ukusu, jer su mi sve bile nalika jedne drugima. Jupiii njeguje jednostavniji stil. Kada sam kretala s brendom, nije mi baš bila namjera i cilj da budu jednostavnije, nego je to jednostavno jedini način na koji ja znam raditi, stoga su vrlo drukčije od uobičajene ponude. Radim nešto što mi se sviđa; možda to nije za svakoga, možda je prejednostavno, no dosta ljudi kaže da im se sviđa taj jednostavniji stil. A može se reći i da je dodatni bonus to što ipak odskaču svojom jednostavnošću kada stoje među drugim proizvodima na polici, pa su uočljivi” kaže Nikolina.

Jupiii proizvodi nisu strogo tematizirani prema prigodama, nego kupcu nude izbor i mogućnost davanja i osobnog toucha, primjerice kombinacijom motiva na čestitci i odabirom kuverte u željenoj boji. Motivi koji ih krase plod su Nikolinine mašte, no nekolicini je autor njezin sedmogodišnji sin Matija. Nikolina pojašnjava: „Suradnja s Matijom je nastala nekako prirodno. On jako puno crta, baš kao i ja, pa smo znali sjesti jedno kraj drugog i crtati. On bi gledao što je crtam, ja bih gledala što on crta… i tako sam primijetila da on ima svoj stil. Najviše voli crtati životinje, a meni su se svidjeli njegovi dinosauri. U toj fazi – dok je bio petogodišnjak – bio je lud za njima i samo je njih crtao. Jedan njegov dizajn sam ostavila kako ga je on nacrtao, drugi sam malo doradila, pa ih stavila na čestitke i vrećice. Svima koji su ih vidjeli jako se sviđaju.

Najnoviji dizajn mu je miš koji je na božićnim papirima za umatanje, a kojem sam ja dodala samo crtež poklona i lizalicu. Ne mogu više ni odrediti gdje je tu njegov izričaj, a gdje moj, jer se nadopunjujemo. Trenutno Matija malo manje crta, okupiran je drugim stvarima, ali ja vjerujem da je u pitanju tek faza i da ćemo nastaviti suradnju.” Osim sina Matije, pomoć i podrška u projektu Jupiii Nikolini su i sestra Martina i suprug Ivan. „U vođenu posla mi pomažu suprug i sestra; oboje su ekonomisti i izvrsni su mi savjetnici i pomoć kad negdje nešto zapne. Kao umjetnica, ja nemam ta znanja. Sestra mi je i kritičar i podrška, a suprug na sebe često preuzme i fizikaliju, jer je distribucija prema prodajnim mjestima još uvijek na nama.”

Skice i dizajn za čestitke Nikolina je ispočetka crtala klasičnim načinom – olovkom na papiru. Dok su se proizvodile u manjim količinama, tiskane je čestitke dodatno ručno dorađivala bojama, no sada to zbog količina više ne stigne. Danas skice radi digitalno, jer je tako brže, a i korekcije se lakše unose na taj način. Kaže: „Iako nisam pobornica digitalnih tehnika, rezultat takvoga rada jednostavno je bolji. Pri klasičnom crtanju ne mogu dobiti željene nijanse, pa se kasnije kod printa svijetle, nježne boje izgube. Kod digitalnog rada tog problema nema.”

Ove sasvim drugačije čestitke i opremu za darove moguće je pronaći diljem Hrvatske – u trgovinama Znanja, tisak medija centrima i Baby centrima, te odnedavno i u web-shopu Hoću knjigu, kao i na njihovim fizičkim lokacijama. U samim Vinkovcima prodaju se u knjižari Verbum i u cvjećarnici Gladiola.

Gordana Ilić Ostojić